Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn heeft in essentie uitgesloten dat testrijder Giedo van der Garde gedurende het lopende seizoen gepromoveerd wordt naar een racezitje.

Gevraagd door Formula1.com of er een kans is dat Van der Garde dit jaar nog de kans krijgt Grands Prix te rijden, geeft Kaltenborn een duidelijk antwoord: “De situatie met ons coureurs is zoals we die aan het begin van het jaar bekend hebben gemaakt: Giedo is onze test- en reserverijder en krijgt pas de kans te racen in het onwaarschijnlijke geval dat één van onze vaste coureurs verhinderd is.”

De Oostenrijkse voegt daar nog wel aan toe dat Sauber heel tevreden is over Van der Garde. “Hij heeft zich sinds hij in Bahrein voor het eerst in de auto zat, snel aan de auto aangepast. Dat was heel goed om te zien, want we weten hoe moeilijk de nieuwe generatie auto’s – en vooral die van ons – is om te besturen.”

“Giedo geeft daarnaast goede feedback en heeft zijn werk, met uitzondering van toen hij tijdens een testdag op Silverstone crashte omdat hij misschien iets te veel wilde, goed en gedegen gedaan.”

Kaltenborn is uiteraard ook gevraagd naar de prestaties van huidige coureurs Esteban Gutiérrez en Adrian Sutil, die nog geen punten hebben gescoord. De vraag of de twee te weinig hebben laten zien, wimpelt ze echter af. “Dit is geen verhaal met twee kanten. We zijn een team en de coureurs zijn daar onderdeel van. Je kunt hun prestaties niet los zien van de rest van het team en de auto.”

“Je kunt pas een goede inschatting maken van hoe de coureurs het als individuen doen, als je over een bolide beschikt waar je tevreden over bent. Pas dan is het redelijk dat te doen, maar op het moment is dat voor ons niet het geval en het heeft dus geen zin om mensen de zwartepiet toe te spelen. We zijn zoals gezegd een team en moeten hier ook samen uit zien te komen.”