Monisha Kaltenborn, baas van Sauber, vindt dat de Formule 1-wereld beter zou moeten nadenken over het voorbereiden van nieuwe coureurs in de koningsklasse. Volgens Kaltenborn is het bijna onmogelijk dat een nieuwe coureur goed presteert, omdat ze voor hun debuut weinig in een Formule 1-auto kunnen rijden.

“Ik wil dingen niet goed praten”, begint Kaltenborn haar oproep. “Maar als je geeneens meer vrijdagtrainingen hebt waarin je kan oefenen en dan in de Formule 1 wereld komt, is dat gewoon heel moeilijk. Er staat veel druk op de coureurs. Je hebt een beperkt aantal kansen om in de Formule 1 te komen. Dus je moet gelijk presteren.”

Kaltenborn doet haar uitspraken naar aanleiding van de inschattingsfout van Esteban Gutiérrez in de Grand Prix van China. Hij remde te laat en reed tegen de achterkant van Adrian Sutil aan. Beide coureurs vielen uit. Na afloop bood de Mexicaan zijn excuses aan. In de Grand Prix van Bahrein krijgt hij vijf startplaatsen straf, naar aanleiding van het incident.

 “We zien de potentie van Gutiérrez”, vervolgt Kaltenborn. “Hij maakt nu wel een fout, maar dat is op dit moment dus het dilemma voor een team. Nieuwe jongens hebben veel problemen, omdat ze nog aan de auto moeten wennen. Ik neem het hem dan ook niet kwalijk dat hij het tempo van zijn ervaren teamgenoot Nico Hülkenberg niet bij kan houden. Hij heeft gewoon tijd nodig.”

Kaltenborn juicht het dan ook toe dat Pirelli in de toekomst extra banden vrij gaat maken in de eerste vrijetraining voor coureurs die nog nooit in een Grand Prix gestart zijn. “Dat lijkt me een prima oplossing. Iedereen wordt er ook beter van. Jonge coureurs kunnen ervaring op doen, de fans zien meer auto’s op de baan  en de bandenleverancier kan kijken hoe zijn banden het doen. Uiteindelijk wordt iedereen er beter van.”