*

Kaltenborn: ‘Tiende niet acceptabel voor Sauber’

Daan de Geus

Daan de Geus

6 augustus 2014 12:24

Kaltenborn: ‘Tiende niet acceptabel voor Sauber’
Racepictures

Een tiende plek in de eindrangschikking zou ‘niet acceptabel’ zijn voor het team van Sauber, dat heeft teambaas Monisha Kaltenborn overduidelijk gemaakt in gesprek met Autosport.

Na elf van de negentien races uit seizoen 2014 heeft Sauber nog niet gescoord en staat het tiende in het constructeurskampioenschap, achter het kleinere Marussia – dat twee punten heeft gepakt – maar voor het eveneens puntloze Caterham.

Bij Sauber weten ze volgens Kaltenborn wel hoe en waarom het nog niet gescoord heeft en blijven ze in een ommekeer geloven. Die ommekeer is ook broodnodig, benadrukt de teambaas, want het seizoen op deze manier afsluiten is voor haar ‘ondenkbaar’.

“In de eerste plaats zou het voor het moreel van ons personeel een enorme klap zijn, want in de 22 jaar dat we meedoen in de Formule 1 hebben we het nog nooit zo slecht gedaan”, verklaart ze, daarbij de BMW-jaren meerekenend.

“Het seizoen op deze manier eindigen, is ook echt iets waar we eigenlijk niet aan willen denken, terwijl het los daarvan natuurlijk ook een negatieve financiële impact zou hebben als we zo laag in het kampioenschap finishen.”

“Natuurlijk moeten we realistisch zijn over wat mogelijk is, maar de boodschap binnen het team is duidelijk en dat is dat de tiende plek in het WK niet acceptabel is voor ons. Ons eerste doel moet nu dan ook zijn om punten te scoren en daarna zien we wel verder, maar het seizoen puntloos afsluiten, zou ondenkbaar zijn.”

Wat volgens Kaltenborn niet helpt, is dat de grillige C33-bolide een Ferrari-motor achterin heeft liggen, die niet de beste en meest krachtige van het veld is. Volgens Kaltenborn gaat Sauber echter ‘gewoon’ verder met Ferrari en zal van een breuk geen sprake zijn.

“We hadden voor dit jaar, met de komst van de nieuwe motoren, kunnen switchen van leverancier, maar dat hebben we niet gedaan en we blijven Ferrari ook na dit jaar trouw. Ze hebben ons in hele zware tijden altijd bijgestaan en ik denk dat dat soort relaties ook in de Formule 1 zeer waardevol zijn. Ze doen er bovendien alles aan de motor te verbeteren, want ze zijn zelf ook niet tevreden.”

Lees meer over

Kaltenborn Sauber