De uitzending van Andere Tijden Sport van komende zondag staat in het teken van Arie Luijendijk: van Polderjongen tot Snelheidsduivel en Glamourboy. Kijk zondag om 22.20 naar NPO1 voor prachtige beelden van zijn Indy 500-zege in 1990 en zijn leven in Amerika. 

Hij werd geboren als Arie Luijendijk en droomde als jongetje van een carrière in de Formule 1. Dat lukte niet, waarop hij naar Amerika verkaste om daar zijn geluk in de racewereld te beproeven. Hij veranderde zijn achternaam in Luyendyk en wist er het hoogste te bereiken wat een coureur in de VS kan bereiken: winst in de Indianapolis 500. En hij heeft er nog altijd een prestigieus record achter zijn naam staan: een gemiddelde snelheid van 385 kilometer per uur over één ronde.

Veel Nederlanders kennen Luyendyk van naam, en misschien weten ze iets van zijn successen in de VS, maar wat en hoe precies is vaak nog onbekend. Andere Tijden Sport vult die leemte met interviews en veel beelden van zowel Luyendyks races als beelden van nu. Zo wordt geprobeerd te laten zien hoe snel het gaat in de IndyCar-races. Maker Jeroen Stekelenburg: “Je stelt je er iets bij voor, want je weet dat het wel hard gaat. Maar doe dat maar maal drie, dat is zo hard het echt gaat. Die mensen zijn echt compleet gestoord”.

Bekijk hier alvast een voorproefje.