Uit onvrede met de ongelijke financiële situatie in de Formule 1, dreigden Sauber, Lotus en Force India de race in Austin te boycotten. Die actie is voorkomen door een extra financiële toezegging door Formule 1-grootaandeelhouder CVC Capital, zo bericht The Times.

Het zou gaan om een bedrag van 128 miljoen euro, dat verdeeld wordt over de drie kleine teams, die naar verluidt alle drie financieel in zwaar weer zitten. Donald Mackenzie, bestuursvoorzitter van CVC, belde Lotus-eigenaar Gérard Lopez in Austin persoonlijk op om hem het voorstel te doen.

“Ik weet dat CVC en Bernie Ecclestone bezig zijn naar zo’n voorstel te kijken”, zegt Lopez tegen The Guardian. “Het moet een basisbedrag worden dat naast het prijzengeld voor posities in het constructeurskampioenschap aan de kleinere teams betaald wordt. Dat zou er in principe voor moeten zorgen dat de budgetten sluitend worden.”

“Zo moeilijk is het eerlijk gezegd niet”, gaat Lopez verder. “Er is alleen wat goede wil voor nodig. Het bedrag waar we het over hebben is, zeker als je het verdeelt over de teams, uiteindelijk helemaal niet zo groot.” De Lotus-baas hoopt erop – zoals hij ook al tegen Auto, Motor und Sport zei – dat de crisis op deze manier snel kan worden bezworen. “Hopelijk komt er een definitief voorstel vóór Brazilië. Dan hoeven er wat mij betreft ook geen drastische acties meer worden ondernomen die mogelijk schadelijk zijn voor de sport”, besluit Lopez, verwijzend naar een mogelijke nieuwe boycot in Abu Dhabi.

De kern van het probleem is de – in de ogen van de kleinere renstallen – oneerlijke verdeling van de winst die CVC aan te teams uitkeert. Volgens Sky Sports F1 strijkt CVC een slordige miljard euro op van de winst die de Formule 1 jaarlijks maakt. Daarvan gaat 640 miljoen euro in de vorm van prijzengeld naar de teams. De grote teams ontvangen daar het leeuwendeel van, omdat ze hoger eindigen in het kampioenschap, maar ook omdat ze betere deals hebben uitonderhandeld. Zo zou Ferrari alleen al bijna vijftig miljoen euro ontvangen omdat het lang in de Formule 1 zit – net zoveel de totale toelage van Force India.