De aanstaande Formule 1-eigenaar Liberty Media wil een budget cap invoeren om de uitgaven van de teams te beperken en voor gelijkere kansen te zorgen.

Dat meldt de Britse krant The Telegraph. Volgens een bron van dit dagblad is Liberty Media van mening dat ‘het nergens op slaat dat teams 400 miljoen euro uitgeven in een technische wapenwedloop, zonder dat de fans daar iets van merken’.

Het gevolg hiervan zou het ontstaan van een tweeklassensysteem zijn, met een duidelijke scheiding tussen rijke teams en de rest. Liberty Media zou dat graag anders zien: “Je moet een situatie creëren waarin underdogs ook een kans hebben om te winnen”, aldus de bron van The Telegraph.

Liberty Media zou er daarbij van op de hoogte zijn dat het idee van een budget cap omstreden is in de Formule 1 – er wordt al sinds 2009 van tijd tot tijd over gespeculeerd – en hier veel haken en ogen aan zitten. Liberty Media zou ook beseffen dat er flink over onderhandeld moet worden.

Het grootste probleem, volgens de aanstaande Amerikaanse grootaandeelhouder, zou ‘de huidige cultuur’ in de Formule 1 zijn. “Op het moment vertrouwt niemand elkaar.” De mediagigant zou er daarom in de eerste plaats op inzetten de teams voor het plan proberen te winnen.

Liberty Media heeft eind vorige week overigens aangegeven de middelen te hebben om de overname van het controlerend belang in de Formule 1 rond te maken. Op 17 januari stemmen Liberty Media’s aandeelhouders over de overname, die als alles doorgaat in kwartaal één van 2017 plaats moet vinden.

Liberty Media-topman Chase Carey met Mercedes F1-bestuursvoorzitter Niki Lauda.