Volgens FIA-president Jean Todt komt het eerder voor 2015 aangekondigde budget cap er toch niet. Dit omdat de grote teams en Bernie Ecclestone er tegen zijn.

“De meeste teams waren aanvankelijk voor een budget cap, maar van wat ik heb begrepen zijn alle teams die deel uitmaken van de F1 Strategy Group er nu tegen”, zegt Todt tegen Autosport, doelend op Ferrari, Red Bull, McLaren, Mercedes, Lotus en Williams.

De F1 Strategy Group, die behalve deze teams uit zes vertegenwoordigers van de FIA en zes afgezanten van de commerciële uitbater FOM bestaat, dient al dit soort voorstellen goed te keuren. Aangezien behalve de zes teams ook de zes FOM-mensen tegen het budgetplafond zijn, omdat FOM-directeur Bernie Ecclestone er tegen is, kan het plan volgens Todt geschrapt worden. “Het is simpele wiskunde: als twaalf van de achttien stemgerechtigden tegen zijn, kan ik de budget cap niet doorvoeren. Het plan is dus van de baan.”

Volgens Autosport zijn alle zes Formule 1-teams die deel uitmaken van de F1 Strategy Group tegen omdat ze denken dat een budget cap niet goed te handhaven is. Desondanks staan ze volgens Todt echter nog wel achter het principe van kostenbesparing.

Hoewel hij het ‘enigszins teleurstellend’ noemt dat de teams de buget cap hebben afgeschoten, denkt Todt dat de uitgaven toch nog kunnen worden teruggebracht: “Maar we zullen het nu voor elkaar moeten krijgen door middel van de sportieve en technische regels, wat het moeilijker maakt de kosten terug te brengen tot het niveau dat ik in gedachten had.”