De aandeelhouders van Liberty Media hebben ingestemd met het plan om een controlerend belang in de Formule 1 te nemen. De overname komt daarmee een stap dichterbij.

Het Amerikaanse mediaconcern maakte in september van 2016 al bekend de Formule 1 over te willen nemen en nam daarbij direct een belang van 18,7 procent in de sport.

Door het goedkeuren van de volgende stap, die gepaard gaat met de uitgifte en verkoop van Liberty Media-aandelen om de overname te financieren, wil Liberty Media dit uitbreiden naar 35,3 procent. Daarmee krijgt de mediagigant dan het controlerende belang in de Formule 1 in handen.

Met de transactie is in totaal een bedrag van rond de acht miljard euro gemoeid. De overname moet overigens nog wel worden goedgekeurd door de FIA. De FIA World Motor Sport Council komt vandaag, woensdag, echter bijeen om de overname te bespreken.

Als de World Motor Sport Council groen licht geeft, lijkt de overname door te kunnen gaan. Liberty Media is dan van zins die nog in het eerste kwartaal van 2017 af te ronden. Liberty Media neemt het stokje als grootaandeelhouder dan over van CVC Capital, dat nog wel een minderheidsbelang houdt.

De verwachting is dat Liberty Media-topman Chase Carey een belangrijke rol binnen de sport gaat spelen zodra de overname rond is. Welke rol Bernie Eccestone, de huidige uitbater van de Formule 1, na de overname zal spelen, is nog niet duidelijk. Ecclestone zelf gaat er echter vanuit aan te blijven.

Vlnr: Carey met Ecclestone en Red Bull-teambaas Horner.