Op eigen kracht reed Heikki Kovalainen in de openingsfase naar de elfde plaats. In het verloop van de race kon de Caterham-coureur dat niet vasthouden, maar met de vijftiende plaats kan hij ook wel leven.

“Ik startte fantastisch. De problemen kon ik omzeilen en haalde Timo Glock vlak voor de neutralisatie in”, aldus de Fin. “Tot de eerste stop reed ik elfde. Mijn auto voelde de gehele eerste stint prima aan. Ik kon de concurrentie achter mij houden en de zachte banden sleten niet te snel.”

“Dat was in mijn tweede stint op harde banden niet anders. We overwogen kortstondig om niet meer binnen te komen. Op een gegeven moment takelden de banden echter af. Ik kwam daarom met tien ronden te gaan nog binnen en vervolgens was het puur een zaak van heel houden en finishen.”

Vitaly Petrov werd verslagen door Marussia-coureur Timo Glock en eindigde als zeventiende. De Rus had iets meer problemen tijdens zijn Japanse Grand Prix dan teamgenoot Kovalainen. “Ik ontweek alle problemen bij de start en had daarna een goed ritme te pakken. Mijn eerste pitstop was prima maar iets later hield mijn KERS-systeem er mee op.”

Ook moest hij een keer de pits door rijden omdat hij niet goed anticipeerde op blauwe vlaggen. “Mijn radio vertoonde kuren en daarom hoorde ik geen waarschuwingen meer van het team als ik iemand voorbij moest laten”, legt hij uit. “Meer dan deze plaats zat er, gezien de omstandigheden, niet in.”