Caterhams testrijder Heikki Kovalainen komt komende vrijdag in de eerste vrije training in Japan in actie voor het team, dat Charles Pic in die sessie aan de kant houdt.

Voor Kovalainen wordt het de vijfde keer dit seizoen dat hij tijdens een vrije training mag aantreden. Wat precies de reden is achter het besluit om de Fin op Suzuka tijd in de auto te geven, heeft Caterham niet bekend gemaakt.

Na van 2010 t/m 2012 voor Caterham geracet te hebben, rest Kovalainen – die eerder in zijn carrière ook voor Renault en McLaren uitkwam – dit jaar niet meer dan een reserverol bij het team, nadat het voor Pic en Giedo van der Garde opteerde als vaste coureurs.

Kovalainen werd echter als derde man teruggehaald door teameigenaar Tony Fernandes omdat deze vond dat de updates die Caterham in Bahrein en Spanje introduceerde behalve door de relatief onervaren Pic en Van der Garde ook door een ervaren kracht geëvalueerd moesten te worden. Daarna is Kovalainen blijven plakken en werkte hij ook in België en Italië nog vrije trainingen af.

Kovalainen probeert voor 2014 weer een racezitje te bemachtigen bij Caterham. Eigenaar Fernandes is gecharmeerd van de enkelvoudige racewinnaar, maar heeft aangegeven dat het aan teambaas Cyril Abiteboul en de rest van de teamleiding is om een keuze te maken.