Heikki Kovalainen komt tijdens de eerste vrije training in België toch weer in actie voor Caterham. Hij vervangt tijdelijk Charles Pic. In Italië rijdt hij eveneens op vrijdagochtend, dan in plaats van Giedo van der Garde.

Kovalainen moet net als in Bahrein en Spanje feedback geven over de auto ter aanvulling op het commentaar van de vaste coureurs van Caterham.

De optredens van Kovalainen eerder dit seizoen zorgden voor veel speculaties over de toekomst van Van der Garde. Daar dacht hij deze zomer van te zijn verlost, nadat bleek dat de Fin eigenlijk weinig toe te voegen had aan de bevindingen van de racecoureurs. “Hij moest kijken wat het probleem was en gaf hetzelfde commentaar dat ik al had gegeven”, aldus Van der Garde in Hongarije. 

Volgens Van der Garde vormt Kovalainen geen bedreiging voor zijn positie. “Hij heeft zelf ook gezegd daar helemaal niet op uit te zijn”, vervolgt Van der Garde. “Hij richt zich erop volgend jaar terug te keren in de Formule 1. Het team is juist heel tevreden met wat ik doe en ik heb een waterdicht contract.”