*

Kubica: ‘Toekijken wordt niet makkelijk’

Daan de Geus

Daan de Geus

22 februari 2018 09:16

Kubica: ‘Toekijken wordt niet makkelijk’
Sutton Images

Robert Kubica denkt dat het ‘niet makkelijk’ voor hem zal zijn om als test- en reservecoureur voor Williams bij Grands Prix rond te lopen en te moeten toekijken hoe anderen racen.

Kubica zal tijdens de raceweekends moeten toezien hoe Lance Stroll en Sergej Sirotkin in de FW41-bolides kruipen, nadat begin dit jaar duidelijk werd dat hij de strijd om het laatste Williams-zitje van Sirotkin had verloren.

“Ik heb erover nagedacht en het zal om eerlijk te zijn niet makkelijk en prettig voor me zijn andere coureurs te zien racen”, zegt hij daarover tegen de Poolse krant Przegląd Sportowy. “Het is het echter waard om te proberen terug te komen.”

Kubica deed eind 2017 voor Williams mee aan de test in Abu Dhabi.

Kubica werkt aan een comeback nadat hij begin 2011 zwaargewond raakte bij een rally-ongeluk. Hij heeft wel nog altijd een beperking aan zijn rechterarm. In 2017 testte hij voor Renault en Williams, alvorens genoegen te moeten nemen met een rol als test- en reserverijder.

Als ‘derde rijder’ zal Kubica veel simulatorwerk doen, tijdens een aantal tests rijden, aan drie vrijdagtrainingen deelnemen (zoals het er nu naar uitziet) en verder het team en de coureurs op het circuit en de fabriek bijstaan bij de ontwikkeling van de auto.

“Ik zie dit als onderdeel van de lange weg terug die ik tot op heden al heb afgelegd en ben er blij mee dat ik al zover ben gekomen”, zegt Kubica, die denkt dat hij ook in deze rol genoegdoening zal kunnen vinden: “Die momenten zullen er zeker zijn, ook zonder te racen.”

De 33-jarige Kubica wil echter weer racen, en hoopt die kans in de Formule 1 te krijgen. “Daar doe ik alles aan.” Volgens berichten in buitenlandse media is er wel een kans dat Kubica dit jaar in het WEC gaat rijden voor Manor, waarvoor hij deze week zal testen.