Lewis Hamilton heeft zich van de eerste startplek verzekerd voor de Grand Prix van Frankrijk. Hij was in de kwalificatie net wat sneller dan Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas.

Aan het eind van Q3 leek Bottas nog even voor een verrassing te zorgen door de eerste plek af te pakken van Hamilton, maar de Brit kwam vrijwel direct na de Fin over de streep en zijn laatste ronde bleek iets meer dan een tiende rapper, waarmee hij de poleposition gelijk terug pakte. Achter het Mercedes-duo was Sebastian Vettel derde, op 0.371 seconde, en Max Verstappen vierde op ruim zes tienden.

Daniel Ricciardo en Kimi Räikkönen waren vijfde en zesde, met Räikkönen die – zoals tegenwoordig wel vaker het geval – wederom geen foutloze Q3-sessie had. Zijn potentiële opvolger bij Ferrari, de bij Sauber gestalde Charles Leclerc, imponeerde ondertussen door Q3 te halen en daarin de achtste tijd te rijden, waarmee de Monegaskische Ferrari-pupil zich weer eens van zijn beste kant liet zien.

Tussen Räikkönen en Leclerc in staat zondag Carlos Sainz op P7, de plek die het afgelopen raceweekend nog toebehoorde aan zijn Renault-teamgenoot Nico Hülkenberg, al bleef de Duitser ditmaal in Q2 steken en moet hij zondag als twaalfde starten. De laatste twee plekjes in de top tien gingen namelijk naar Haas-coureurs Kevin Magnussen en Romain Grosjean.

Grosjean zette overigens geen tijd neer in Q3 nadat hij de kerbs raakte, spinde, tegen de barrière aan kwam en zijn auto niet meer in zijn achteruit en weg kreeg. Het betekende een korte rode vlag tijdens het laatste deel van een kwalificatie die daarvoor in Q2 ook al van het nodige spektakel werd voorzien door een klein regenbuitje.

Dat het druppelde betekende dat het druk was aan het begin van Q2, terwijl het aan het eind van het middelste kwalificatiedeel sprinten was geblazen omdat de baan toen juist snel opdroogde op het moment dat er geen neerslag meer viel. Behalve Hülkenberg kwamen ook de Force India’s, thuisrijder Pierre Gasly (veertiende voor Toro Rosso) en Marcus Ericsson niet door Q2.

Eerder vonden in Q1 de beide McLaren-coureurs hun waterloo. Fernando Alonso was zestiende, Stoffel Vandoorne start morgen als zeventiende. Hij was eigenlijk achttiende maar schuift een plaatsje op door de gridstraf van Brendon Hartley. Voor McLaren is het de zoveelste tegenvallende prestatie tijdens een rumoerige tijd voor het gevallen topteam.

Alonso hoopt zondag naar voren te kunnen komen omdat McLaren het wel altijd beter doet in de race. Wat de strijd tussen de mannen vooraan betreft is het belangrijk om op te merken dat de Mercedes-coureurs en Red Bull-rijders de race op supersofts beginnen, terwijl de Ferrari’s op de snellere (maar minder duurzame) ultrasofts staan.