Met een 1:34,999 heeft Lewis Hamilton zich als eerste gekwalificeerd voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. Daarmee hield hij zijn grote concurrent om de kampioenstitel, Nico Rosberg, van zich af. Max Verstappen kwalificeerde zich op de vierde plek.

Het beloofde een spannende kwalificatie te worden, nadat het in de derde vrije training leek alsof Red Bull een serieuze kandidaat was voor de strijd om de poleposition. Uiteindelijk bleek Mercedes alsnog oppermachtig te zijn, maar Red Bull wist wel de mannen van Ferrari achter zich te houden.

In de slotminuten van de kwalificatie bewees Hamilton vandaag de snelste van allemaal te zijn. Hij reed zijn Mercedes naar een 1:34,999, waarmee hij Rosberg 0,216 seconde achter zich wist te houden. Daniel Ricciardo reed naar de derde plek, ruim vijf tienden achter de snelste tijd van Lewis Hamilton. Max Verstappen wist zijn teamgenoot niet te verslaan, en moest ruim twee tienden aan hem toegeven. Ferrari vindt zichzelf terug op de derde startrij, met Räikkönen op P5 en Vettel op P6.

Tijdens het tweede deel van de kwalificatie werd duidelijk dat niet alle teams kiezen voor dezelfde bandenstrategie. Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen reden hun snelste tijd op de supersoft-band, terwijl Max Verstappen, Nico Rosberg en Lewis Hamilton dat deden op de medium-band. De coureurs zullen de race moeten aanvangen met het setje banden waarop de snelste tijd is gezet in Q2.

Aan het einde van het eerste deel van de kwalificatie moesten Grosjean, Magnussen, Button, Wehrlein, Nasr en Ocon het veld ruimen. In Q2 wist Williams goed werk te leveren door met twee auto’s door te gaan naar de derde kwalificatieronde. Daarmee starten ze morgen voor de Force India van Sergio Pérez, die zich kwalificeerde op de elfde positie. Verder zagen Alonso, Kvyat, Gutierrez, Palmer en Ericsson in Q2 een einde aan hun kwalificatie komen.