McLaren-coureur Lewis Hamilton heeft net als in Australië de poleposition gepakt. Teamgenoot Jenson Button volgt – ook net zoals in Australië – op plaats twee. De derde plek is er voor Michael Schumacher.

 

De McLarens waren tijdens de kwalificatie wederom duidelijk het snelste, zeker in ogenschouw genomen dat Hamiltons snelste rondje nog niet eens perfect was. De Brit blokkeerde namelijk hevig tijdens het aanremmen bij de laatste bocht, maar zijn tijd was toch goed genoeg om teammakker Button 0.149 seconde voor te blijven.

 

Op plaats drie is het dus Mercedes-rijder Schumacher die het wederom teleurstellende Red Bull-koppel voorbleef, met de als vierde geklasseerde Mark Webber wederom voor Sebastian Vettel, die vanaf de vijfde plek moet starten en er na afloop van de kwalificatie alles behalve tevreden uit zag.

 

Vettel reed eigenlijk overigens slechts de zesde tijd, maar schuift één plaatsje op omdat Kimi Räikkönen een gridstraf moet inlossen vanwege het wisselen van een versnellingsbak. De Fin, wiens rondetijd goed genoeg was voor plek vijf, begint daardoor slechts als tiende.

 

Romain Grosjean, Nico Rosberg, Fernando Alonso en Sergio Pérez schuiven daardoor ook allemaal één plekje op en nemen de posities zes tot en met negen in, waarbij het vooral opvalt dat Rosberg wederom een slordig rondje reed en het dus andermaal heeft moeten afleggen tegen Schumacher, iets wat vorig jaar een unicum was.

 

Buiten de toptien is de elfde plaats er voor Williams-coureur Pastor Maldonado, die onlangs een trip door de grindbak en wat oponthoud toch weer te snel was voor zijn als dertiende geklasseerde teamgenoot Bruno Senna.

 

Tussen de twee Williams-bolides in staat Felipe Massa, die het dus voor de tweede keer op rij niet is gelukt zijn Ferrari door Q2 heen te loodsen.

 

Met een twaalfde plek doet hij het weliswaar iets beter dan in Australië, waar hij vanaf plaats zestien moest beginnen, maar gelukkig leek de Braziliaan desondanks niet zijn. Toen de camera’s na afloop om hem werden gericht, viel uit zijn gezichtsuitdrukking en gemompel in ieder geval af te leiden dat hij weer een zware middag had gehad.

 

De plaatsen veertien tot en met achttien op de grid worden morgen ingenomen door Paul di Resta, Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg, Kamui Kobayashi en Jean-Éric Vergne, waarbij de matige zeventiende plek van Kobayashi – zeker vergeleken met de negende plek van zijn teamgenoot Pérez – het meest in het oog springt.

 

Qua rondetijd zou Caterhams Heikki Kovalainen achter deze heren op plaats negentien moeten staan, maar net als zijn landgenoot Räikkönen moet ook hij vijf startplaatsen inleveren, al is het in zijn geval omdat hij tijdens de vorige race een safety car-regel had geschonden.

 

Aangezien Kovalainen slechts vijf coureurs achter zich had gehouden, begint hij de race van zondag dus als laatste. Voor hem staan daardoor – van voor naar achter – zijn teamgenoot Vitaly Petrov, de Marussia’s van Timo Glock en Charles Pic én de beide HRTs, die binnen de 107-procent bleven en morgen dus mee mogen racen.

 

Bekijk hier de volledige uitslag van de kwalificatie.