Sebastian Vettels voorlaatste vliegende ronde was genoeg voor de poleposition in Bakoe. De strijd om de eerste startplek was er uiteindelijk vooral een tussen de Ferrari-coureur en zijn teamgenoot Kimi Räikkönen.

Räikkönen was namelijk razendsnel onderweg toen de vlag al was gevallen, maar het Ferrari-duo hun rondjes nog mocht afmaken. Terwijl al duidelijk was dat de Mercedes-coureurs de pole niet zouden afpakken – want zij werden eerder afgevlagd – zette Räikkönen de snelste sectortijden van allemaal neer op het eerste en tweede baandeel. In sector drie ging het echter mis: Räikkönen verloor zijn auto bijna over de kerbstones in bocht zestien, waarmee zijn kans op poleposition verkeken was.

Voor Vettel was dat een beetje geluk hebben, want de Duitser was zelf ook niet foutloos in zijn laatste vliegende ronde: hij maakte een flinke lock-up bij bocht drie. De rondetijd die hij eerder had neergezet, een 1:41.498, was dus genoeg voor pole. Mercedes-coureur Lewis Hamilton eindigde op 0.179 seconde als tweede, voor teamgenoot Valtteri Bottas en Red Bulls Daniel Ricciardo, die op zijn beurt op het eind nog nét aan Max Verstappen voorbij ging. Voor Räikkönen liep het door zijn fout op een teleurstelling uit met P6.

Räikkönen is zondag de enige coureur van de topteams die op ultra softs start. Aanvankelijk had hij net als de rest van de koplopers geprobeerd op de hardere super softs door Q2 te komen, waarin wordt bepaald op welke banden de top tien start. Ook in dat deel van de kwalificatie ging Räikkönen echter in de fout, zodat hij nog een keer op ultra softs naar buiten moest. Het Mercedes-duo was overigens het snelst op de super softs, wat wellicht onderschrijft dat Mercedes doorgaans beter gaat op hardere banden en minder op zachter rubber.

De rest
Achter de eerste zes waren het de Force India’s en Renaults die de top tien vol maakten. Renaults Nico Hülkenberg versloeg teamgenoot Carlos Sainz, maar mag door een gridstraf voor een versnellingsbakwissel niet als negende starten. De Duitser wordt teruggezet naar P14, terwijl Williams-coureur Lance Stroll opschuift naar P10. Hij was net wat sneller dan teamgenoot Sergej Sirotkin, met Williams dat slecht aan het seizoen is begonnen, maar het wat beter voor elkaar lijkt te hebben in Bakoe. McLarens Fernando Alonso was twaalfde.

Opvallend was verder de knappe dertiende startplek van Saubers Charles Leclerc. Minder lekker liep het bij Toro Rosso, met Brendon Hartley en Pierre Gasly die bijna voor een gigantische botsing zorgden. Hartley reed langzaam rond vanwege een lekke band en Gasly knalde bijna met meer dan driehonderd kilometer per uur achterop. Hij kon nog net uitwijken, maar zijn ronde was verpest.