Tevredenheid alom bij Lotus: het team zag haar coureurs als dertiende en veertiende finishen en zette zo een belangrijke stap richting de tiende plaats in het constructeurskampioenschap.

Aangezien punten buiten bereik zijn, is de tiende plaats in het constructeurskampioenschap de ’troostprijs’ waar nieuwkomers Lotus, Virgin en HRT ook dit jaar weer omvechten, aangezien een toptienklassering in het WK miljoenen aan prijzengeld oplevert.

Omdat geen van de nieuwkomers punten hebben gescoord, telt het beste resultaat dat wordt behaald. Met een dertiende plaats voor Heikki Kovalainen en een veertiende stek voor Jarno Trulli, heeft Lotus wat dat betreft dus goede zaken gedaan in Italië.

Teambaas en -eigenaar Tony Fernandes is dan ook in zijn nopjes met dit resultaat: “Dit is een geweldige dag voor Team Lotus en mijzelf”, zegt hij.

“Ik had echt niet verwacht dat we hier zo hoog zouden eindigen”, vervolgt Fernandes. “We hebben deze klasseringen natuurlijk wel een beetje aan het grote aantal incidenten op de baan te danken, maar we zijn er toch maar mooi in geslaagd daarvan te profiteren en het maximale eruit te halen.”

Ook coureur Kovalainen denkt er zo over. “We hebben alles goed gedaan wat de pitstops betreft en het team heeft geweldig werk geleverd, dus dit is een passend slot van een mooi weekend.”

Teamgenoot Trulli vult verder aan: “Ik ben heel gelukkig met dit resultaat en het tempo dat we aan de dag hebben weten te leggen”, zegt hij.

“Ik was buiten mijn schuld om wel bij een aantal incidenten betrokken, met name met Felipe Massa, maar de race verliep verder erg prettig. Het was voor mij trouwens sowieso wel een fijn weekend in mijn eigen land, want het is nu dus ook officieel dat ik volgend jaar bij Lotus blijf”, aldus de thuisrijder.