“We zijn nog steeds te langzaam”, constateerde Max Verstappen na de kwalificatie. Hij start bij de Grand Prix van Spanje morgen vanaf de vierde plek maar de Nederlander zag dat Mercedes de updateswedloop duidelijk gewonnen heeft. “Normaal gesproken zijn zij na de start vertrokken, gone.” En zo lijkt het nog een lang jaar te worden voor Verstappen. 

“Dit ga je natuurlijk niet zomaar dichten, dat is duidelijk te groot”, sprak Verstappen duidelijk geprikkeld. “Ik ben gewoon niet blij, nee. Ik sta liever eerste en niet vierde.” Verstappen deelt de vierde rij met Sebastian Vettel, de tweede Ferrari van Leclerc wist hij achter zich te houden. “Dat is in ieder geval nog goed want zij leken snel te zijn in de vrije training. Ik ga vechten voor P3, dat is denk ik wel realistisch.”

Lees ook: Bottas pakt pole met flinke voorsprong op Hamilton, Verstappen knokt zich naar P4

Foto: Motorsport Images

‘Als het makkelijk was geweest, hadden we het wel opgelost’
Een specifieke plek van de auto kon Verstappen niet aanwijzen. “Eigenlijk moet alles gewoon beter, motor én chassis. Er is niet iets echt verkeerd, we hebben gewoon meer grip nodig. Een snelle oplossing is er in ieder geval niet, anders hadden we het wel gedaan. Maar ja, ik ben engineer of een ontwerper. Ik ben een coureur en ik ga zo hard ik kan. Als het makkelijk was geweest, hadden we de auto elke race beter gemaakt.”

En dat laatste lijkt lastig met de auto’s van 2019. “Dit jaar zijn de auto’s moeilijker te begrijpen hoe ze sneller te maken. Mercedes lijkt dat in ieder geval het beste te weten. Maar de rest heeft het er moeilijk mee.” Opvallend is ook dat Mercedes het verschil maakt in de laatste sector, het bochtige technische gedeelte van het Circuit Catalunya.

Lees ook: Vettel: ‘Niet slecht, maar niet snel genoeg’

Voormalig Verstappen-land
Ooit betitelde tv-commentator Olav Moll vanwege de grip van de Red Bull de sector als ‘Verstappen-land’ maar dat lijkt het niet meer te zijn. “Ze rijden sowieso met meer downforce maar onze auto heeft niet de grip die zij hebben, dat maakt het moeilijk. Onze updates hebben geholpen maar die van hum meer, dat is hoe het is. Mercedes zal heel moeilijk te verslaan zijn. En Bottas is wel een kampioenskandidaat, ja. Die heeft zelfvertrouwen, de auto ligt hem beter. Dat helpt.”

Foto Motorsport Images)