Mercedes-topman en oud-Formule 1-coureur Niki Lauda heeft donderdag een longtransplantatie ondergaan. De 69-jarige Oostenrijker heeft de procedure met succes doorstaan en maakt het, naar omstandigheden, goed.

Dat meldt het Allgemeines Krankenhaus Wien in een persbericht. Lauda was al niet aanwezig bij de laatste twee Grands Prix voor de zomerstop. Aanvankelijk werd over griep gerept, naar nu blijkt had Lauda een ‘ernstige longaandoening’.

Mercedes-teambaas Toto Wolff met Niki Lauda.

De drievoudig wereldkampioen lag al een week of twee in het ziekenhuis, dat nu meldt dat de longtransplantatie van donderdag met succes is verlopen. Wel moet hij nog enkele weken in het ziekenhuis herstellen, hetgeen voor iemand van zijn leeftijd normaal is na een dergelijke procedure, zo vertelt Walter Klepetko, het hoofd van de betreffende afdeling van het ziekenhuis, het Oostenrijkse ORF.

Lauda is sinds de herfst van 2012 bestuursvoorzitter en topadviseur van het Mercedes Formule 1-team, dat sinds 2014 vier rijders- en vier constructeurskampioenschappen heeft gewonnen. In zijn eigen loopbaan als Formule 1-coureur werd Lauda drie keer wereldkampioen, twee keer voor Ferrari en eenmaal met McLaren, en stond hij 171 keer aan de start en won 25 races.

Lauda is natuurlijk ook bekend vanwege zijn vurige horrorcrash op de Nürburgring in 1976. De toenmalige Ferrari-coureur liep ernstige brandwonden op en schade aan zijn longen – vanwege het inhaleren van rook en chemische dampen – en lag enige tijd in coma. Uiteindelijk miste Lauda echter maar twee races en werd dat jaar nog tweede in het kampioenschap na een felle strijd met James Hunt.