Volgens Pirelli is de lekke band van Sebastian Vettel in de openingsronde van de Grand Prix van Abu Dhabi niet te wijten aan een materiaalfout. Dat blijkt uit bestudering van de restanten rubber.

Hoewel er niet veel van de band meer over was toen Vettel terugkeerde in de pits, waar hij de strijd moest staken omdat het rondflapperende rubber de ophanging had beschadigd, hadden de technici van Pirelli genoeg materiaal om een grondige analyse uit te voeren. Daaruit leidt Pirelli af dat het leeglopen van de band niet van binnenuit is veroorzaakt.

“We kunnen bevestigen dat er geen structureel probleem was met de band”, stelt Pirelli-chef Paul Hembery. “Tot die conclusie zijn we gekomen na een uitgebreide evaluatie in samenwerking met Red Bull Racing. We kunnen niet uitsluiten dat brokstukken op de baan tot de lekke band hebben geleid. Al hebben we op het circuit daar geen bewijs voor aangetroffen.”

Pirelli vermoedt dus dat invloeden van buitenaf de oorzaak van de lekke band zijn geweest. In de media wordt gesuggereerd dat Red Bull mogelijk zelf blaam treft. De theorie is dat de gebruikelijke procedure om de banden warm te houden bij de start dit keer niet volgens plan is verlopen en dat de uitlaatgassen die langs de zijkant van de achterbanden worden geblazen de problemen hebben veroorzaakt.

Teambaas Christian Horner ontkent dat. “De startprocedure was gelijk aan die van Mark Webber”, aldus Horner op Autosport.com. “En ook niet anders dan voorheen, dus er is geen reden waarom dat voor problemen zou zorgen. Waarschijnlijk heeft ergens een onbekend object op de baan gelegen. Al zullen we de werkelijke oorzaak wellicht nooit te weten komen.”