Voor het eerst sinds de dramatische ontknoping vorig jaar in Abu Dhabi heeft Lewis Hamiltion een kijkje in zijn ziel gegeven. Minutenlang keek hij in zijn Mercedes voor zich uit terwijl Max Verstappen zijn eerste wereldtitel vierde. “Mijn grootste vrees was uitgekomen.”

Het verhaal is bekend, het is misschien wel de meest controversiële sportclimax ooit. Hamilton rijdt ruim op kop als Nicholas Latifi met een crash vijf rondjes voor het einde voor een neutralisatie zorgt. Eerst lijkt de race niet meer hervat te worden, Hamilton heeft zijn achtste wereldtitel binnen handbereik.

In eerste instantie mochten de coureurs op een ronde achterstand de safetycar niet inhalen, maar in de voorlaatste ronde gebeurde dat alsnog waarna de race met één ronde te gaan hervat werd. Max Verstappen kan op verser rubber Hamilton passeren en pakt zijn de wereldtitel.

Lees ook: Hamilton moest ‘stapje terug doen’ na Abu Dhabi: ‘Was een lastige tijd’

Wedstrijdleider Michael Masi werd geslachtofferd voor de ‘menselijke fout’, hij heeft de FIA inmiddels verlaten. Lewis Hamilton zegt in een uitgebreid interview met Vanity Fair meteen door te hebben gehad dat het handelen van Masi niet klopte. “Je ziet het gebeuren. Mijn grootste vrees kwam uit. Ik dacht nog: ‘Ze gaan me hier niet van de titel bestelen. Dat gaat niet gebeuren, echt niet! Ze gaan me niet belazeren!'”

Maar hij verloor de titel wel. “Ik weet niet goed hoe ik die gevoelens zou moeten omschrijven. Ik weet dat ik in de auto zat en het gewoon niet kon geloven. Ik besefte me plots dat ik mijn riemen moest losmaken, ik moest uit de auto komen. Maar ik had de kracht niet om uit de auto te klimmen. Het was één van de zwaarste momenten in lange tijd. Ik wist wat er zich had afgespeeld en waarom. Ik wist dat er iets niet klopte.”

Vader Anthony, zijn rots in branding, ving Hamilton op. “Hij omhelsde me en liet me voelen hoe trots hij op me was. Een vader die je op die manier omhelst, dat gaat heel diep. Vooral als je dat in je jeugd nog weleens gemist hebt.”

Lees ook: Wolff: ‘Hamilton had ook doorgegaan als Masi wedstrijdleider was gebleven’