Ho-Pin Tung rijdt in het voorprogramma van de Chinese Grand Prix. Een mooie manier om zich weer even in de kijker te rijden. Al zou Tung zich op dit moment het liefst onzichtbaar maken.

Voor het tweede jaar op rij neemt de Nederlandse Chinees deel aan de Porsche Carrera Cup in Azië. Ook stond  de Asian Le Mans Series op het rogramma. Daarvan zijn tot Tungs teleurstelling de eerste twee races al geannuleerd. Wellicht dat er voor later in het seizoen nog iets moois in het verschiet ligt, maar vooralsnog moet hij zijn racehonger met de Porsches zien te stillen.

Tung had op een mooi weekend gehoopt. Zijn allereerste Porsche-race op het Shanghai International Circuit eindigde hij vorig jaar als derde. De tweede race verliep ook goed. Om die reden huurde hij voor dit weekend dezelfde engineer in. Maar alle opgedane kennis van het vorige seizoen lijkt in rook opgegaan. De auto rammelt aan alle kanten. Tijdens de vrije training ontdekte Tung zelfs tot zijn schrik dat de stuurinrichting los zat. In de eerste race eindigde hij slechts als achtste.

“Vorig seizoen heeft een gentlemanracer met deze Porsche geracet en een paar grote klappers mee gemaakt. Ik heb het vermoeden dat er iets grondig mis is met de wagen en heb zodoende al een aantal maal gevraagd of ze de auto kunnen strippen en opnieuw opbouwen, maar tot nu toe hebben ze dat steeds geweigerd.”

Tung beseft dat het niveau een stuk lager ligt dan hij gewend is. “Ik ben hier ook met een andere mindset, maar dit slaat alles. Die mentaliteit van de monteurs is ongelooflijk. Ze zijn ronduit lui.”

Onze landgenoot zit er duidelijk doorheen. Zo zien we hem niet vaak. Ook in de GP2 kende hij soms moeilijke tijden, toch zag hij altijd wel een lichtpuntje. Nu weet hij het even niet meer. Vandaag komt de hoge heren van Budweiser op bezoek, zijn belangrijkste sponsor. “Ik heb geen idee wat ik ze moet vertellen, Ik kan er geen positieve draai meer aangeven. Ik rijd hier namelijk gewoon voor lul.”

UPDATE: De tweede race ging al iets beter. Tung eindigde als vijfde. “We moeten nog een grote stap maken. Maar de jongens van het team hebben zaterdagavond keihard gewerkt en laten zien absoluut niet lui te zijn! Hopelijk hebben we hiermee de stap in de juiste richting gezet”, verklaart Tung hoopvol.