Lotus-eigenaar Gérard Lopez heeft verklaard dat de berichten over de financiële problemen van zijn team ‘overdreven’ waren en het na een reorganisatie weer goed gaat met de formatie uit Enstone.

Lotus presteerde vorig jaar goed op het circuit, maar bevond zich daar buiten in roerig vaarwater, aangezien er continu berichten opstaken over de geldzorgen (en vermeende schuld) en het uiteenvallen van een deal met investeerder Quantum Motorsports.

“Dat geld kwam uiteindelijk wel, maar we moesten het door omstandigheden terugstorten en konden daardoor enkele van onze eigen betalingen niet maken. En aangezien dit de Formule 1 is, werden alle berichten daar over opgeblazen en overdreven”, vertelt Lopez, verwijzend naar de deal met Quantum, nu aan Autosport.

Perspectief
“Het hangt er ook vanaf hoe je het brengt en hoe je er naar kijkt”, vindt de Luxemburger, volgens wie het beeld van de financiën van zijn team niet accuraat was en denkt dat er nog altijd veel mensen met een verkeerde blik naar Lotus kijken: “Ik weet dat er teams zijn die het met 700 mensen doen terwijl wij er 470 hebben, maar dat is nog altijd meer dan de helft van de teams heeft”, benadrukt hij.

Dat Lotus sinds het najaar van 2013 een krappe honderd mensen heeft zien of laten vertekken, doet daar volgens Lopez niet aan af, aangezien dit onderdeel was van een geplande reorganisatie. “Er zijn mensen die roepen dat we ten onder gaan omdat we ‘het’ niet meer hebben en veel mensen hebben verloren, maar we hebben nog altijd 150 medewerkers meer dan de meeste andere teams.”

“Hoe je er naar kijkt, maakt dus heel veel verschil”, herhaalt Lopez, die stelt dat ‘de situatie binnen het team hoe dan ook als een stuk minder tumultueus is gezien en wordt ervaren dan door mensen van buitenaf’.

Boullier
Ook het vertrek van teambaas Eric Boullier naar McLaren is volgens Lopez – al erkent hij hem te missen – niet de ramp waarvoor deze door de buitenwacht werd aangezien. “We hebben technisch directeur Nick Chester en trackside operations director Alan Permane dichter bij elkaar gezet in de organisatie, terwijl ikzelf er ook korter op zit, dus Erics vertrek heeft minder invloed gehad dan gedacht wordt.”