Het team van Renault/Lotus is op zoek naar een ervaren coureur om volgend jaar de teamgenoot van de terugkerende Kimi Räikkönen te worden. Dat stelt teameigenaar Gérard Lopez.

 

In gesprek met RTL Luxemburg laat Lopez weten snel met een beslissing te komen over wie de tweede coureur bij zijn team wordt, waarna hij tevens aangeeft de voorkeur te geven aan een coureur met ervaring: “We hebben in de tweede helft van 2011 weliswaar met twee onervaren coureurs gereden, en Bruno Senna en Vitaly Petrov zijn heus wel goede coureurs, maar we hebben geen tijd om coureurs op te leiden en aangezien er niet meer getest mag worden is dat wel een probleem.”

 

Van de drie coureurs die Renault – behalve Räikkönen – al in dienst heeft en als racecoureur genoemd worden, is Petrov met 38 Grands Prix achter zijn naam degene met de meeste ervaring. Senna heeft er namelijk maar 26 races opzitten, terwijl de ook nog altijd meedingende Romain Grosjean slechts zeven maal aan de start van een Formule 1-race is verschenen.

 

Behalve dit drietal worden ook Rubens Barrichello en Adrian Sutil nog genoemd. Barrichello is met 322 starts de meest ervaren Formule 1-coureur ooit, terwijl Sutil met 90 Grands Prix achter de rug ook als een ervaren kracht geldt.

 

Bij beide coureurs moet echter een kanttekening gemaakt worden. Barrichello staat namelijk niet hoog op het lijstje van Renault, zo heeft teambaas Eric Boullier verklaard. Sutil is op zijn beurt mogelijk niet al te welkom bij de renstal, aangezien hij in april van dit jaar een aanvaring in een nachtclub had met Eric Lux, de tweede man van Genii Capital, dat het team bezit. Volgens Lux heeft Sutil hem toen met een stuk glas in zijn nek gestoken. Een rechtszaak hieromtrent volgt wellicht nog.

 

Zo rond tien december wordt er meer duidelijkheid verwacht over wie het tweede stoeltje gaat innemen. Petrov heeft namelijk een doorlopend contract met Renault, maar de teamleiding en het kamp van de Russische coureur zijn er allebei nog niet achter of ze met elkaar verder willen en komen dan vermoedelijk met een beslissing.

 

Petrovs manager Oksana Kossatchenko heeft overigens al aangegeven zich ook op andere mogelijkheden beraden. Eén van die mogelijkheden is een overstap naar Marussia Virgin, zo stelt Russia Today, een heel erg Pro-Russische Engelstalige nieuwszender.

 

Dit gerucht moet niet te serieus genomen worden, maar aangezien de Russische autofabrikant een meerderheidsbelang in het team heeft en vanaf volgend jaar naamgever van de renstal wordt, is het ook weer niet helemaal onlogisch.

 

Een probleem met deze theorie is echter dat Marussia Virgin al twee coureurs in dienst heeft voor 2012. Timo Glock is al sinds het begin bij het team verbonden en heeft een contract dat nog tot en met 2014 doorloopt, terwijl de Fransman Charles Pic pas net is aangetrokken.