Op de openingsdag in Maleisië had Jarno Trulli last van verkeer en had Heikki Kovalainen te maken met technische problemen aan zijn Lotus.

De renstal kent dus geen positieve start van zijn thuisrace. Omdat Davide Valsecchi de eerste sessie in actie kwam, reed Kovalainen alleen ’s middags. Vanwege een probleem aan het differentieel van zijn auto reed de Fin vandaag maar vier ronden. Niet verwonderlijk dus dat hij als laatste eindigde.

“Dit was weer echt een van die dagen”, klaagde hij terecht. “Ik reed in de tweede sessie naar buiten en voelde dat er iets niet pluis was. Ik reed dus gelijk de pits weer in. Het lijkt op een probleem aan de aandrijving. De monteurs werkten hard om het probleem tijdig op te lossen maar de tijd was ons te snel af. Dat wordt nachtwerk.”

Volgens Trulli heeft Lotus nog niet zijn ware potentieel kunnen tonen. Net toen de Italiaan begon aan een snelle ronde, kreeg hij last van verkeer. De eerste training noteerde hij de zestiende tijd, maar daarna viel hij terug naar de twintigste positie.

“We hebben ons programma grotendeels afgewerkt”, vertelde Trulli na afloop. “Verkeer gooide roet in het eten van mijn snelste ronde, dus we hebben nog niet onze echte snelheid kunnen tonen. Dat is wel jammer. We gaan hard werken om zondag voor thuispubliek goed te presteren.”