Door de concurrenten van HRT en Virgin voor te blijven, is Lotus voor het tweede jaar op rij als beste nieuwkomer op de tiende plaats in het WK geëindigd. Vreugde alom bij het groen-gele team dus.

Coureurs Heikki Kovalainen en Jarno Trulli kwamen vandaag in Brazilië als zestiende en achttiende over de streep, met Renault-coureur Bruno Senna daar tussen in. Dat het Lotus is gelukt 2011 zo af te sluiten, stemt iedereen binnen de formatie tevreden.

Teambaas en -eigenaar Tony Fernandes geeft zelfs toe dat hij bijna in tranen uitbarstte. “Ik ben in de wolken”, jubelt de Maleisiër. “Het was geweldig om hier met beide auto’s aan de finish te komen en zo de tiende plek veilig te stellen. Dat we en passant een Renault voorbleven doet ons ook goed en dit resultaat is een beloning voor de laatste twee jaar, waarin we keihard gewerkt hebben.”

Kovalainen is erg gelukkig dat hij een steentje heeft kunnen bijdragen aan het binnenhalen van de tiende plek en de miljoenen die daarbij horen: “Dit is echt een hoogtepunt voor ons team. We hebben ons gedurende het seizoen goed verbeterd en staan er voor volgend jaar ook goed voor.”

Ook teamgenoot Trulli laat weten zeer gelukkig te zijn. “We blijven ons maar verbeteren en het is geweldig om deel uit te maken van een project waar zoveel groei in zit”, verklaart de Italiaan.

Wat de race van vandaag betreft is Trulli ook redelijk tevreden. Hij zegt weliswaar een zwakke start te hebben gehad, maar prijst zich gelukkig dat hij zijn gebruikelijke tegenstrevers toch heeft weten te blijven.

Kovalainen had daarentegen een prima start en wist daarna een lekker ritme te vinden: “De blauwe vlaggen zaten me soms wel dwars, maar daar moet je je gewoon bij neerleggen. De auto was verder goed en volgens mij hebben we het meeste eruit gehaald, dus ik wil het hele team ervoor bedanken dat ze me in staat hebben gesteld om het meeste uit de mogelijkheden te halen.”