Lotus-kopstuk Alan Permane denkt niet dat Romain Grosjean daadwerkelijk last heeft van het feit dat hij de eerst vrije training geregeld moet uitzitten: “Voor een coureur van zijn klasse maakt dat niet uit.”

Grosjean heeft zich eerder beklaagd over het moeten afstaan van zijn auto aan testrijder Jolyon Palmer voor vrije trainingen tijdens een aanzienlijk aantal raceweekends. Palmer mocht dit seizoen al vijf keer tijdens VT1 in de auto van Grosjean stappen en zal dat later dit jaar nog minstens drie keer doen, maar vermoedelijk meer dan dat.

Volgens Grosjean heeft het missen van de vrijdagochtendtrainingen nadelige gevolgen op zijn voorbereidingen voor de kwalificatie en race, maar in gesprek met Autosport weerlegt Lotus’ trackside operations director Alan Permane dat: “Ik denk niet dat hij er echt last van heeft. Voor een coureur met de klasse van Romain, maakt het niet uit. Het is misschien niet goed voor zijn gevoel van trots, maar heeft geen effect op zijn performance.”

Wat volgens Permane wel laat zien dat het vooral Grosjeans trots is die onder het missen van VT1 lijdt, is hoe de Fransman er in VT2 vervolgens altijd op gebrand lijkt het beste van zichzelf te laten zien. “Kijk maar naar zijn eerste runs in VT2”, oppert Permane. “Voor Romain is het echt een psychologisch dingetje om, na het missen van VT1, in VT2 sneller te zijn dan Pastor.”

Dat het Grosjean frustreert dat hij op vrijdag testtijd moet missen, noemt Permane verder logisch, al komt het volgens hem ook door ‘het beeld dat het creëert’. “Want dat is niet dat van een team is dat zwemt in het geld. Niemand bij Lotus is daar blij mee, maar er zijn ook goede kanten aan deze regeling. Zo geeft Jolyon ons geweldige feedback, werkt hij heel goed samen met het team en is hij absoluut van meerwaarde voor ons.”