Lotus wil de eerste wintertest voor het nieuwe seizoen, op het Spaanse circuit van Jerez, uitstellen. Dit testweekend staat nu gepland op 28 januari tot en met 1 februari, maar de Britse renstal wil het weekend een week naar achteren schuiven.

Van origine stond de test ook een week later gepland, maar de teams besloten eerder dit jaar het weekend naar voren te halen omdat ze zo snel mogelijk de nieuwe auto’s willen testen. Door het vervroegen van de Jerez-test ontstaat er namelijk een groter gat tussen dit weekend en de volgende testmogelijkheid in Bahrein op 19 februari. Daarmee willen de teams genoeg tijd kweken om mogelijke betrouwbaarheidsproblemen die in Jerez aan het licht komen op te lossen.

Dat Lotus het team is dat om uitstel vraagt is niet verrassend. Romain Grosjean, volgend jaar voor het eerst ‘kopman’ van het team, liet vorige week al weten dat het team vertraging heeft opgelopen met de nieuwe auto.  Volgens de Fransman is de 2014-bolide van Lotus nog niet eens in de simulator geweest. Grosjean: “Ik hoop daar eind december mee te kunnen beginnen. Dat is nog niet gebeurd omdat de simulator nieuw gereedschap voor ons is. We zijn nog steeds bezig om het gedrag van de auto en het circuit zo precies mogelijk te simuleren. Dan pas kunnen we de focus helemaal verleggen naar het ontwikkelen van de auto.”

De kans dat Lotus meer tijd gaat krijgen om de zaken op orde te krijgen is echter klein. Volgens de Britse Formule1-journalist Adam Cooper zijn de meeste teams tegen het opnieuw verzetten van het Jerez-weekend en is de kans dat Lotus zijn zin krijgt niet meer dan dertig procent.