Lotus houdt haar reguliere coureurs Jarno Trulli en Heikki Kovalainen tijdens de eerste vrije training in China aan de kant, zodat testrijders Davide Valsecchi en Luis Razia kilometers kunnen maken.

Mike Gascoyne, de technisch directeur van Lotus, bevestigt dat Razia en Valsechhi tijdens de ochtendtraining in Sjanghai een kans krijgen om achter het stuur van de T128-bolides van Trulli en Kovalainen te kruipen: “Zij zullen de eerste vrije training op zich nemen”, verkondigt de Engelsman.

Voor Razia – die net als Valsechhi in de GP2 uitkomt voor Team Air Asia, de renstal van Lotus-eigenaar Tony Fernandes – wordt het de eerste keer dat hij tijdens een vrije training aan de bak mag: “Dit is een geweldige kans”, laat hij dan ook optekenen door het Braziliaanse persbureau Agencia Estado.

Razia geeft verder aan dat er tijdens de ochtendsessie wat nieuwe onderdelen uitgeprobeerd zullen worden: “Ik krijg twee setjes banden tot mijn beschikking en zal ook één of twee nieuwe onderdelen gebruiken die net van de fabriek komen.”

Voor Valsecchi wordt het overigens de tweede keer dat hij op vrijdagochtend aan het werk wordt gezet. De Italiaan kwam ook afgelopen week in Maleisië al in actie op de vrijdag.