Paddy Lowe, de technisch directeur van Williams, twijfelt er na Robert Kubica’s eerste test in Abu Dhabi niet aan dat de Pool fysiek in staat is een Formule 1-comeback te maken.

Bij Kubica zelf bestaat geen twijfel en na zijn deelname aan dag één van de bandentest in Abu Dhabi is ook Lowe er zeker van dat er in fysiek opzicht niets is dat Kubica – die aan een comeback werkt nadat hij in 2011 zwaargewond raakte bij een rallycrash – belet een rentree te maken in de Formule 1.

“Er bestaan geen problemen omtrent zijn fysieke gesteldheid”, vertelt Lowe. “Robert deed het goed”, vervolgt het Williams-kopstuk. “We zijn erg blij met het aantal ronden dat hij heeft gereden en hoe de test in het algemeen ging. Z’n feedback was goed, hij is dan ook een erg ervaren coureur.”

Volgens Lowe was Kubica – die eerder dit jaar 2012- en 2017-bolides van Renault heeft getest, alsmede een 2014-auto van Williams – snel gewend aan de Williams FW40 van dit jaar waar hij uiteindelijk honderd ronden mee reed.

Kubica onderweg in de FW40.

“Robert kende de auto hiervoor natuurlijk niet, en de banden evenmin”, zegt Lowe over de 2018-Pirelli’s die voor het eerst werden uitgeprobeerd tijdens de test. “Het was ook lang geleden dat hij in Abu Dhabi had gereden. Het duurde dus even, maar hij was alsnog vrij snel gewend.”

Gevraagd of Williams nog met meer vragen aangaande Kubica zit – zoals voor Renault het geval was nadat de Pool in augustus voor dat team testte – antwoordt Lowe dat Williams eerst de bandentest wil afmaken en pas daarna gaat evalueren en een beslissing neemt voor volgend jaar.

Bij Williams is in 2018 immers nog een zitje vrij, naast Lance Stroll. Behalve Kubica zijn ook Paul di Resta, Daniil Kvyat, Pascal Wehrlein en Sergej Sirotkin kandidaat voor dit plekje. Sirotkin test vandaag voor Williams.