Volgens Paddy Lowe, technisch directeur bij Williams, was Robert Kubica in 2018 nog niet klaar voor een rentree in de Formule 1. In het afgelopen jaar heeft de Pool echter genoeg indruk gemaakt om alsnog een racezitje te verdienen. “Hij is nu honderd procent geschikt.”

Williams wachtte voor het seizoen 2018 lang met zijn definitieve rijderskeuze. Uiteindelijk kwam de aankondiging pas halverwege januari, een maand voor de eerste wintertest. Na een lange evaluatie koos het team uit Grove voor Sirotkin, terwijl publiekslieveling Kubica moest plaatsnemen op de reservebank. De beslissing werd al snel toegeschreven aan het sponsorgeld van Sirotkin, maar volgens Lowe was Kubica destijds gewoon niet snel genoeg.

Paddy Lowe, technisch directeur bij Williams. © Motorsport Images.

Kubica maakte in 2017 bij een test zijn Formule 1-rentree voor Renault, maar verliet dat team in de hoop op een racezitje bij Williams. Het verhaal is verder bekend: in 2018 viel hij buiten de boot. “Het is nooit makkelijk om coureurs te kiezen op technische basis”, blikt Lowe bij het Britse Autosport terug op die beslissing. “We hebben vorig jaar een zorgvuldig proces gehad en toen voor Sergej gekozen. Dat was volgens mij de juiste keuze. In dat proces was Robert nog niet in staat om zijn beste kunnen te laten zien.”

Lees ook – Lowe: ‘Kubica moet racezitje verdienen’

Voor 2019 heeft Kubica – zoals bekend – wel de voorkeur gekregen boven Sirotkin. Dat heeft hij te danken aan zijn prestaties als reserverijder bij Williams. Afgelopen jaar reed Kubica namelijk drie vrije trainingen voor het team en mocht hij diverse keren testen. “Voor hem is het denk ik een teleurstellend jaar geweest, maar twaalf maanden later kennen we hem beter en zien we hoe hij kan bijdragen en presteert”, legt Lowe uit. “Dat heeft ook bijgedragen aan de keuze die we gemaakt hebben.”

Lees ook – Lowe: ‘Jammer dat we Sirotkin moesten laten gaan’

De fysieke gesteldheid van Kubica, die in 2011 zware verwondingen opliep aan zijn linkerarm en daarin nu nog ongeveer zeventig procent kracht heeft, speelt volgens Lowe geen rol. Williams maakt zich daar geen zorgen meer om. “Ik denk er niet eens meer aan, het is geen factor. Robert is onze coureur, hij is honderd procent geschikt en daar kiezen we voor. Misschien noemen mensen van buitenaf dat, maar wij staan er niet eens bij stil.”

© Motorsport Images.