Williams’ nieuwe technisch directeur Paddy Lowe is er van overtuigd dat het team weer kan gaan winnen, ook al erkent hij dat het niet makkelijk wordt.

Lowe is inmiddels twee maanden in functie, nadat hij begin maart in dienst trad bij Williams, waarvoor hij eerder eind jaren tachtig en begin jaren negentig al eens werkte.

Voor zijn Williams-terugkeer was hij recentelijk de technische eindverantwoordelijke bij Mercedes, dat van 2014 tot en met 2016 talloze overwinningen boekte en drie rijders- en drie constructeurstitels won.

Volgens Lowe is het echter niet zo dat hij wat hij bij Mercedes heeft geleerd en gedaan één-op-één bij Williams kan toepassen, vertelt hij F1 Racing. “Het is een, begrijpelijke, aanname van de buitenwereld dat je bij zo’n overstap alle ideeën van je vorige team mee kan nemen, maar zo werkt het niet.”

“Alle Formule 1-teams werken namelijk al op zeer efficiënte wijze. Het zou ook ongepast zijn om ergens binnen te komen en zeggen: ‘we gaan het nu zo doe, want ik weet dat het zo werkt’. Nee, het gaat er meer om te kijken waar je de nadruk op moet leggen, en de juiste mensen op de juiste plek zetten.”

Het is een proces waar Lowe inmiddels mee is begonnen, gecombineerd met een streven het team te overtuigen dat het weer kán winnen. “Want die overtuiging is de laatste pakweg vijftien jaar wel een beetje verdwenen”, zegt hij over het team dat in 1997 haar laatste titel pakte en in 2012 de laatste zege.

“Ik hoop dat ik het team kan inspireren om terug te keren aan het front en ze kan laten realiseren dat ze winnaars zijn”, vervolgt Lowe, die erkent dat het niet makkelijk wordt – “omdat het zó’n competitieve sport is” – ook al heeft Williams volgens hem wel alles in huis om weer races te winnen.

Williams kan volgens Lowe, op termijn, weer races winnen. Zelfs met minder budget dan een teams als Mercedes.

Dat een team als Mercedes met een veel groter budget werkt, verandert daar volgens hem niets aan. “In Williams’ glorieperiode, begin jaren negentig, werkte het met een kleiner budget dan McLaren, wat toen een gigant was. Het was echt een punt van trots dat het toen lukte.”

“Dat is ook iets wat ik nu nog wél bij Williams zie, een cultuur van: ‘hoe behalen we de beste resultaten op de meest efficiënte manier’. Het maakt dit een geweldig spannende uitdaging. In die zin is het net als vroeger”, zegt Lowe, voor wie het echter wel anders is in dat hij tegenwoordig aandeelhouder in Williams is, wat hem tot zijn genoegen ook een grotere rol in het team geeft dan hij bij Mercedes had.