Hoewel de laatste tijd vooral de namen van Jean-Éric Vergne en Carlos Sainz Jr. rondzingen als het om het tweede Toro Rosso-stoeltje gaat, is de Brit Alex Lynn nog altijd in de race om de teamgenoot van Max Verstappen te worden. Dat zegt Toro Rosso-teambaas Franz Tost.

Lynn is bezig aan zijn eerste seizoen in de GP3-klasse, en stevent daarin met nog één raceweekend te gaan afgetekend op de titel af. “Ik heb al zijn races gezien”, vertelt Tost tegen Formule 1-verslaggever Adam Cooper. “Hij heeft het goed gedaan tot nu toe. Hij is een heel vaardige coureur, heeft een goed seizoen achter de rug en staat aan de leiding in het kampioenschap. Wat dat verder betekent, zien we wel.”

Het plotselinge – en voor Tost totaal onverwachte – vertrek van Sebastian Vettel bij grote broer Red Bull heeft de stoelendans bij Toro Rosso er niet eenvoudiger op gemaakt, vertelt de Oostenrijkse teambaas. “Het punt is dat als we Lynn nemen, we met twee jonge rijders aan de start staan. Dat is niet makkelijk.” Uiteindelijk ligt de beslissing gewoon bij Red Bull, weet Tost. “De belangrijkste kandidaten zijn Vergne, Sainz, Gasly en Lynn – niet per se in die volgorde.”

Honderd procent

Ondertussen houdt de 21-jarige Lynn, die vorig jaar na een F3-overwinning in Macau door Red Bull werd vastgelegd, er de moed in. “Ik moest van Red Bull dit jaar de GP3-titel pakken, en daar ben ik hard naar op weg”, zegt de jonge Brit. “Ik heb altijd de overhand gehad in directe gevechten met Daniil Kvyat en Sainz, dus ik hoop dat ik genoeg heb laten zien aan Toro Rosso en Helmut Marko als ze hun beslissing nemen. Ik presteer het beste onder druk, en ik ben honderd procent klaar voor de Formule 1.”

De meest serieuze concurrentie voor Lynn komt van Jean-Éric Vergne en Carlos Sainz Jr. Die eerste maakt sinds de promotie van Daniil Kvyat naar Red Bull opeens weer kans op een vierde Toro Rosso-seizoen, om te kunnen dienen als ervaren teamgenoot voor Max Verstappen. Sainz veroverde onlangs de titel in de Formule Renault 3.5, wat hem een mooi cadeau opleverde: de Spanjaard mag volgende week bij de test in Abu Dhabi in actie komen voor Red Bull.