De Grand Prix van Maleisië is in 2016 de laatste race van het Formule 1-seizoen. Dat zegt Formule 1-baas Bernie Ecclestone tegen Autosport.

De race in Maleisië zal waarschijnlijk plaatsvinden op 4 of 11 december. Slechts drie keer eerder, in de jaren vijftig en zestig, eindigde het seizoen zo laat. Maleisië stond eerst voor 25 september op de kalender, een week na de Grand Prix van Singapore.

Daar wrong hem direct de schoen: de organisatoren van de wedstrijd in Singapore waren bang dat de race in het vlakbij gelegen Maleisië toeschouwers van hun evenement af zou snoepen. “In Maleisië waren ze tevreden, maar in Singapore niet”, aldus Ecclestone. “Dus daarom verschuiven we Maleisië naar december, weg van Singapore.”

Op de kalender die de FIA in juli presenteerde, prijkt het recordaantal van 21 Grands Prix. Het seizoen begint op 3 april in Australië, en zou eigenlijk op 27 november eindigen in Abu Dhabi. De Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe is voor het eerst gastheer van een race.

De ruimte op de F1-kalender die op de oorspronkelijke plek van de Grand Prix van Maleisië ontstaat, zou gebruikt kunnen worden om de zomerstop langer te maken. Die duurt nu slechts drie weken, tot onvrede van veel teams. Voor het teampersoneel, dat het hele jaar de wereld over reist, is de zomerstop een belangrijke gelegenheid om thuis tijd met familie en vrienden door te brengen. Mogelijk wordt de kalender dus nog op meer plaatsen gewijzigd.