Twee man in het grind, maar niemand heeft er schuld aan. Dat is de strekking van de reacties van Manor-coureurs Pascal Wehrlein en Rio Haryanto op de race Silverstone.

Wehrlein was de eerste van het stel die door het grind ploegde. Meteen na zijn pitstop waarbij de Duitser wisselde van regenbanden naar intermediates, was het voorbij. In de zesde ronde stond de man die vorige week nog stuntte met de tiende plek, tot zijn oksels in het grind.

“Enorm teleurstellend”, zegt Wehrlein. “Maar niks aan te doen. Het was nog heel erg nat en ik schoot er in de eerste bocht vanaf. Maar als je iets wil bereiken, moet je zo snel mogelijk wisselen naar intermediates, nietwaar?” Een paar ronden later stoppen, of misschien wat rustiger rijden, was voor de Duitser kennelijk geen optie. “Het gebeurde een paar andere coureurs ook”, voert Wehrlein nog ter verdediging aan.

De tweede Manor, in handen van Rio Haryanto, zorgde in de 24ste ronde voor een herhaling van het scenario toen de Indonesische coureur er op dezelfde plek vanaf ging. Hij reed al op slicks en kon het veranderende gripniveau evenmin goed inschatten. “Het was de juiste beslissing om naar slicks te wisselen”, zegt Haryanto. “Alleen reed ik over een natte plek en dan ben je kansloos. Ik kon niets meer doen.”

Op de vraag van zijn engineer of hij net als Fernando Alonso een paar ronden eerder demonstreerde, niet uit de grindbak kon wegrijden antwoordde Haryanto kortweg met ‘nee’. “Maar ik kijk met een goed gevoel terug op het weekend, vooral op vrijdag en zaterdag.”