Het is afwachten voor Red Bull wanneer motorleverancier Renault met een update voor haar V6-krachtbron komt. Dat erkent topman Helmut Marko.

Het Duitse SportBild berichtte eerder al dat Renault de oorspronkelijk voor de Grand Prix van Canada bedoelde update heeft uitgesteld en Marko lijkt dat nu te bevestigen, al noemt hij geen nieuwe datum.

“Zolang Renault de betrouwbaarheid niet op orde heeft, wordt de motor niet verder doorontwikkeld”, vertelt Marko aan Auto, Motor und Sport. “Dat remt ons af”, draait hij er daarbij niet omheen.

Vlak voor de race in Sotsji werd Max Verstappen bijvoorbeeld geplaagd door problemen met de waterpomp van zijn Renault-motor, al kon hij de race door handig kit-werk vooraf toch uitrijden.

Volgens Marko had Red Bulls juniorteam Toro Rosso, dat ook met Renaults rijdt, hetzelfde probleem: “Maar de waterlekken hebben zichzelf op één of andere manier gedicht.”

Gelijke motoren
Wat Marko los daarvan nog van de hand wijst, is de door sommigen gebezigde theorie dat het Renault-fabrieksteam met een andere, sterkere motor rijdt dan klant Red Bull.

De sterke optredens van Renaults Nico Hülkenberg in de kwalificatie zouden daar op wijzen, maar Marko wil er niet aan. “De hardware is absoluut gelijk.”

“Renault heeft ons er ook van verzekerd dat er geen verschillen tussen de motoren bestaan. Het enige wat anders is, is de benzine”, zegt hij. Red Bull gebruikt immers Mobil1, Renault BP/Castrol.

“In de race komt Renault bovendien nog steeds zo’n anderhalve seconde te kort”, stipt Marko aan, die ook naar Hülkenberg wijst als factor: “Hij kan ook gewoon heel goed kwalificeren.”

Chassisupdate
Hoewel het dus onduidelijk is wanneer de Renault-update komt, kijkt Red Bull zelf nu al weken – zo niet maanden – uit naar de chassisupdate die het naar de volgende race, in Barcelona, brengt.

Over wat die update moet brengen is veel gezegd en geschreven en Marko zegt er een goed idee van te hebben: “Maar ik wil in Barcelona nu eindelijk op de stopwatch zien wat de update ons oplevert.”