Red Bull-adviseur Helmut Marko kwam in 2015 met een gewaagde uitspraak: Max Verstappen wordt de nieuwe Ayrton Senna. Het kwam hem op veel kritiek te staan, maar de Oostenrijker vindt dat Verstappen zich inmiddels heeft bewezen en daarmee zijn gelijk bevestigt.

“Max heeft wel laten zien op wat voor niveau hij rijdt. Toen ik hem in 2015 met Senna vergeleek, werd ik nog bekritiseerd door experts. Nu spreekt niemand mij nog tegen”, stelt Marko tevreden vast in gesprek met Auto Bild.

Lees ook: Brawn: ‘Verstappen en Leclerc verdienden de zege allebei, beloven geweldige toekomst voor de F1’

Marko is niet de eerste die in reactie op de Grand Prix van Oostenrijk lovend is over de Nederlander. Onder andere oud-Formule 1-coureur Mika Häkkinen, Honda F1-baas Masashi Yamamoto en sportief directeur van de Formule 1 Ross Brawn spraken hun lof uit over de inhaalrace van de 21-jarige Red Bull-coureur.

Na een slechte start wist Verstappen in Oostenrijk drie rondes voor het einde van de race Charles Leclerc in te halen voor de zege. Hoewel de auto nog niet goed genoeg is om mee te strijden om het kampioenschap behaalt de Nederlander indrukwekkende resultaten, met de winst in Oostenrijk als hoogtepunt.

Lees ook: Verstappen grijpt overwinning in Oostenrijk na bloedstollende inhaalrace

Dat de auto en motor het goed deden op de Red Bull Ring, stemt Marko tevreden. “De mensen van Honda hebben op de Red Bull Ring laten zien waartoe zij in staat zijn”, zegt de Red Bull-adviseur. “Het is de eerste keer dat Honda een nieuwe, agressievere motorsoftware gebruikte en dat bracht ons meteen een grote stap naar voren. In Monza komt de volgende update’’, vertelt hij.

Dat Verstappen in Oostenrijk over materiaal beschikte waarmee hij de zege kon pakken, komt niet alleen door de motor, benadrukt Marko. “We verbeteren het chassis ook elke race. Inmiddels kan ik met zekerheid zeggen dat wij er staan als de anderen steken laten vallen.”

Lees ook: Leclerc kijkt uit naar strijd met Verstappen: ‘Gevecht om de titel zou geweldig zijn’