Aan talent ligt het niet bij Daniil Kvyat. Dat stelt Red Bulls Helmut Marko, die van mening is dat de uit de gratie geraakte Rus over meer talent beschikt dan Pierre Gasly en Brendon Hartley, de coureurs die in 2018 voor Toro Rosso rijden.

Kvyat scoorde in Austin een punt.

Kvyat zit daarentegen zonder stoeltje, nadat hij na de Grote Prijs van Singapore bij Toro Rosso werd vervangen door Gasly. In Amerika mocht Kvyat, bij verstek van Gasly, nog eenmaal instappen bij Red Bulls opleidingsteam, maar daarna viel de keuze definitief op Gasly en Hartley.

Dat de Fransman en Nieuw-Zeelander de voorkeur hebben gekregen boven Kvyat, staat volgens Marko echter los van Kvyats talent. In gesprek met Motorsport-Total antwoordt Marko desgevraagd namelijk dat Kvyat over meer talent beschikt dan Toro Rosso’s nieuwe coureurs.

“Daniil heeft dat helaas echter alleen in zijn eerste jaar met Toro Rosso en zijn seizoen bij Red Bull laten zien”, verwijst Marko, het hoofd van Red Bulls talentenprogramma, naar 2014 en 2015.

“Daarna kreeg hij problemen met de banden en remmen die zijn teamgenoot Daniel Ricciardo niet had. Zijn prestaties gingen toen drastisch naar beneden”, geeft Marko zijn verklaring voor de terugval van Kvyat, die in 2016 na vier races van Red Bull naar Toro Rosso werd teruggezet.

Terwijl Max Verstappen, die het omgekeerde pad had bewandeld, furore maakte bij Red Bull, had Kvyat het gedurende de rest van 2016 en ook in 2017 nog mogelijk. “Er is mentaal iets met hem gebeurd, waardoor hij zijn snelheid verloor en ook niet meer op zijn gemak was.”

Marko en Kvyat in 2015, toen de Rus voor Red Bull Racing reed.

“We hebben alles geprobeerd, maar zijn snelheid is niet meer teruggekomen. We weten niet waaraan het ligt”, verhaalt Marko, die stelt dat Kvyat los daarvan ook bij te veel startincidenten betrokken was en ‘niet op de slimste manier’ in de verdediging schoot.

“Hij trok zich terug in zichzelf, was niet echt toegankelijk meer en liet zich niets meer zeggen”, vervolgt Marko, haast hoorbaar verzuchtend hoe zo een Red Bull-talent verloren is gegaan.

Helemaal uitgesloten lijkt een comeback van de pas 23-jarige Kvyat echter niet. Hij geldt nog als kandidaat voor het nog vrije zitje bij Williams. Zijn landgenoot Sergej Sirotkin zou echter op pole staan voor dat plekje, met Kvyat het alternatief als het niet rond komt tussen Sirotkin en Williams.