Marussia is bezig met het maken van een opmerkelijke stap. Na twee keer als laatste te zijn gefinished in het kampioenschap, staat het team nu tiende. De Russisiche renstal moet nu nog twee races hopen dat Caterham niet een keer als twaalfde eindigt.

De tiende plaats in het teamkampioenschap staat gelijk aan extra prijzengeld. Prijzengeld die de nummers elf en twaalf niet krijgen. Prijzengeld dat Marussia hard nodig heeft. “We werken zowel in Banbury als op het circuit het hele jaar enorm hard onder immens lastige omstandigheden”, zegt sportief directeur Graeme Lowdon tegen Autosport.

“Er mag niet getest worden en iedereen weet dat ons budget een stuk kleiner is dan onze meeste rivalen. We ontwikkelen ons echter goed door en hebben een goed gevoel over onze kansen in 2013”, aldus Lowdon.

Het is het bekende riedeltje van de drie teams die in 2010 in de Formule 1 debuteerden. “Volgend seizoen gaan we punten pakken”, is een vaak gehoorde kreet, die geen enkele keer waarheid werd. Misschien dat Marussia, nu het Caterham lijkt te verslaan, het als eerste van de lelijke eendjes dan toch lukt, vooral dankzij een samenwerking met McLaren.

De situatie is in ieder geval in het voordeel voor Marussia. “De reglementen blijven nagenoeg hetzelfde”, aldus Lowdon. “Bovendien gaan we met KERS rijden en iedereen weet hoe veel tienden dat per ronde oplevert.”

“De aerodynamica voor de nieuwe auto ziet er veelbelovend uit. Iedere medewerker van het team kijkt erg uit naar volgend jaar”, aldus Lowdon, die zich er van bewust is dat de buit, de tiende plaats in het kampioenschap, nog niet binnen is.

“De Grand Prix van Brazilië kan zomaar de joker zijn die alles anders maakt. KERS zorgt in Brazilië vanwege de hoogteverschillen voor een enorm voordeel. Caterham heeft dus meer vermogen tot zijn beschikking en bovendien meerdere kansen dat goed te gebruiken.”