Het was voor het team van Marussia, vijf dagen na het zware ongeluk van hun coureur Jules Bianchi, een loodzware opgave om zich weer te focussen op het racewerk. Het team sleepte zich erdoorheen.

Marussia besloot al eerder om uit respect voor Bianchi diens auto wel op te bouwen, maar geen vervanger voor de Fransman op te roepen. Dat betekent dat Max Chilton dit weekend als enige namens het Russisch-Engelse team de baan op zal gaan. Het resultaat op vrijdag: een twintigste en een eenentwintigste plaats. In beide trainingen was Caterham Chilton te snel af.

“Het was overduidelijk een heel zware dag voor iedereen in het team. We moesten diep gaan om ons te kunnen richten op het raceweekend dat voor de boeg ligt”, verzucht Chilton. Wat de training betreft was het vandaag een productieve dag, zegt de jonge Brit. “We hebben aan de setup gewerkt en het circuit bestudeerd. Vanavond hebben we weer een moment van reflectie, waarna we morgen hopelijk sterker terug zullen komen.”

Hoofdengineer Dave Greenwood is vol lof over zijn coureur. “Het was een moeilijke dag, waarin we Jules allemaal continu in gedachten hadden. We mogen trots zijn op de manier waarop ons team er mee omgegaan is. Max had het net zo zwaar als wij, maar hij hield zich sterk en heeft het complete programma dat we hadden gepland, voltooid. Tijdens beide trainingen boekte hij goede vooruitgang.”