Over een kleine vier weken mag Felipe Massa voor de twaalfde keer aantreden voor zijn thuis-Grand Prix op het circuit van Interlagos. De compounds die bandenleverancier Pirelli voor de race heeft geselecteerd, baren de kleine Braziliaan nogal wat zorgen.

Vorige week maakte Pirelli bekend de medium- en de harde band – de twee hardste bandentypes die het merk de Formule 1 levert – mee te nemen naar Brazilië. “Totaal onacceptabel”, noemt Massa die beslissing. “Ik heb echt geen idee waarom ze voor die banden hebben gekozen. Het kan straks heel goed koud en regenachtig zijn, en dan staan we op de hardste banden. Dat is gevaarlijk.”

Dat de piste in São Paulo onlangs geheel opnieuw is geasfalteerd, maakt de selectie voor Massa des te onbegrijpelijker. “Normaal gesproken is een circuit met een nieuwe asfaltlaag alleen maar vriendelijker voor de banden”, legt de Williams-coureur uit. Hij wil het er niet bij laten zitten, en heeft al contact opgenomen met Pirelli om het bedrijf over te halen zachtere compounds mee te brengen.

Hembery

Pirelli-autosportbaas Paul Hembery snapt niet zoveel van de opwinding. “We hebben al eerder met de harde banden op Interlagos geracet, en toen hoorde je er niemand over”, meldt de Brit vertwijfeld. “En nu is er ineens kritiek, ik vind het een beetje vreemd.”

“Je neemt zo’n beslissing op basis van de data die je tot je beschikking hebt”, vertelt Hembery. En aangezien daaruit bleek dat de baan op Interlagos erg warm kan worden, en er veel zijwaartse krachten op de banden werken, viel de keus op de hardere rubbersoorten. “Maar als er twijfels zijn, dan kunnen we er natuurlijk naar kijken”, verzekert de Pirelli-chef. “We hebben een speciale werkgroep met de beste experts, en daar zullen we het probleem aan voorleggen.”