*

Max gaat zijn rijstijl niet aanpassen

André Venema

André Venema

2 jaar geleden

Max gaat zijn rijstijl niet aanpassen
Racepictures

Iedereen zei er gisteren op het Autodromo Nazionale Monza wel iets over. Het veelbesproken incident van Max Verstappen en Kimi Räikkönen vorige week bij de Belgische GP was vier dagen later nog steeds een veelbesproken thema.

,,Maar ik heb het achter me gelaten’’, aldus Verstappen. Wat er ook is gebeurd en wat er ook is gezegd, Verstappen is niet van zins zijn rijstijl in de toekomst aan te passen. En zeker niet wanneer zijn collega’s dat zouden verlangen. Op de media-dag in Monza verdedigde de tiener zijn manoeuvre en stevige uitspraken van afgelopen zondag. ,,Ik zeg wat ik denk, ga niet liegen.’’ Ook al viel de halve wereld over hem heen na zijn verdedigende actie op Kemmel Straight.

‘Slachtoffer’ Kimi Räikkönen wilde niet al te veel woorden meer vuil maken aan het incident. ,,Ik heb persoonlijk niets tegen Max,’’ zei de Finse oud-wereldkampioen. ,,Maar het circuit is niet de juiste plek om iemand iets betaald te zetten. Max is jong en snel, maar er moet wel respect zijn. Altijd.’’

Volgens Verstappen is de discussie een non-discussie. De wedstrijdjury bestrafte hem in België niet, dus deed hij ook niets onoorbaars. Dát is in zijn optiek het enige criterium dat telt. ,,Zolang je geen penalty krijgt en niet crasht, is het fair. En ik ben tot nu toe altijd fair geweest,’’ concludeerde hij.

Daar denkt Jacques Villeneuve kennelijk heel anders over. De Canadees zei na de voorstelling op Spa-Francorchamps dat het wachten is op een dode, als Verstappen zijn rijgedrag niet verandert. De tiener had kennis van Villeneuve’s uitspraken genomen. Hij pareerde vinnig. ,,Villeneuve moet eerst maar eens naar zichzelf kijken en wat hij in zijn loopbaan heeft gedaan. Hij heeft zelf iemand doodgereden (Verstappen doelt waarschijnlijk op de marshall die na een crash van Villeneuve in 2001 in Australië door een afgebroken band stierf, red). Dan vind ik zo’n uitspraak niet erg respectvol naar de familie van die overledene.’’