*

McLaren: ‘Coureurskeuze gebaseerd op lange termijn’

Daan de Geus

Daan de Geus

1 augustus 2014 13:06

McLaren: ‘Coureurskeuze gebaseerd op lange termijn’
Sutton Images

McLaren kijkt naar de lange termijn wat betreft de keuze van haar coureurs voor 2015 en dus ook daarna: ‘Want we willen straks met Honda langdurig aan de top staan’.

Op het moment heeft McLaren Jenson Button en Kevin Magnussen in haar nu nog door Mercedes-motoren aangedreven bolides zitten, maar geen van de twee heeft al een deal op zak voor als het team straks in 2015 in zee gaat met Honda.

Hoewel niet is gezegd dat McLaren Button en/of Magnussen wil inwisselen, sluit het team dit ook niet uit. “Ik zeg niet dat we onze coureurs willen vervangen, maar we wachten voorlopig af hoe de markt er later uitziet”, vertelt racing director Eric Boullier aan Autosport.

“We willen McLaren heropbouwen en samen met Honda langdurig aan de top staan, dus we moeten qua coureurs ook verder kijken dan alleen 2015 en alvast een plan trekken voor de komende drie, vier of zelfs vijf jaar”, legt Boullier uit.

“Hier hoort bij dat we dus eerst onderzoeken hoe het zit op de rijdersmarkt en aankijken welke coureurs beschikbaar zijn of worden, zodat we kunnen vaststellen of en hoe ze binnen onze plannen passen.”

Button & Magnussen
Volgens Autosport is het, ondanks dat hij laatst door kopstuk Ron Dennis werd gemaand meer te laten zien, ‘zo goed als zeker’ dat Button in 2015 blijft, terwijl van teamgenoot Magnussen tevens wordt aangenomen dat hij – mits hij sterk blijft presteren – mag blijven.

Aan de andere kant zijn er echter flink wat andere coureurs met McLaren in verband gebracht, dus ondanks dat Button en Magnussen ogenschijnlijk op pole position staan, lijkt het er wel op dat ze McLaren nog definitief moeten overtuigen in de tweede seizoenshelft.

Outsiders
De coureurs die als mogelijke McLaren-rijders genoemd worden, zijn ondanks dat ze lang niet allemaal haalbare opties lijken, namelijk zeker niet de minsten. Fernando Alonso en Sebastian Vettel zijn bijvoorbeeld genoemd, voor 2015 dan wel 2016.

Of het daarvan komt is door hun contracten en situaties zeer de vraag, maar ook Williams-coureur Valtteri Bottas, Force India’s Nico Hülkenberg en Lotus-rijder Romain Grosjean zijn in de media als kandidaten genoemd.

Ook deze heren lijken echter geen reële opties, maar dan om andere redenen. Volgens Bild heeft McLaren namelijk geen interesse in Hülkenberg, terwijl een woordvoerder van het team aan Pitpass heeft verteld dat er ‘niets waar is’ van de geruchten over Bottas.

Bottas’ manager Mika Häkkinen laat in zijn column voor Hermes echter doorschemeren dat dat er ‘natuurlijk’ interesse voor zijn pupil is, maar noemt geen namen. Bottas zelf heeft echter laten weten bij Williams te willen blijven: “Voor mij is er geen silly season.”

Grosjean houdt zijn opties ondertussen zoveel mogelijk open, maar wat tegen hem spreekt – en overigens net zozeer tegen Bottas en Hülkenberg – is hij geen ‘grote naam’ is, terwijl McLarens aanstaande motorpartner Honda daar naar verluidt wel op aast.

Dit alles vergroot de kansen van Button en Magnussen dan weer, in ieder geval voor de korte(re) termijn. Volgens Autosport is het namelijk ook goed mogelijk dat McLaren in 2015 eerst zo verder gaat en pas later samen met Honda een grote naam strikt.