McLaren-teambaas Martin Whitmarsh verkondigde in Monza nog geen ‘Plan B’ klaar te hebben liggen voor het geval Lewis Hamilton het team verlaat, maar volgens de Britse media ligt er wel degelijk een kandidatenlijst met mogelijke opvolgers op McLarens hoofdkwartier in Woking.

“We willen dat Lewis blijft, mits hij dat zelf uiteraard ook wil, dus aan een ‘Plan B’ heb ik nog niet gedacht”, verklaarde Whitmarsh tijdens het afgelopen raceweekend, dat bol stond van speculatie over een mogelijk vertrek van Hamilton naar Mercedes.

Een dergelijke passieve houding van een teambaas die met het mogelijke vertrek van een topcoureur geconfronteerd wordt, lijkt echter wat naïef, en volgens de Britse pers heeft McLaren – in tegenstelling tot wat Whitmarsh beweert – dus al wél over alternatieven nagedacht.

Coureurs als Paul di Resta, Heikki Kovalainen en Sergio Pérez worden namelijk genoemd om het stoeltje naast Jenson Button eventueel over te nemen, mocht Hamilton daadwerkelijk vertrekken.

Vooral de naam van Pérez valt op in dit lijstje, want de huidige Sauber-coureur maakt deel uit van het talentenontwikkelingsprogramma van McLarens rivaal Ferrari. Van de Mexicaan wordt door velen dan ook gedacht dat hij – op termijn of misschien zelfs volgend jaar al – bij de Scuderia aan de slag zal gaan als opvolger van Felipe Massa.

Dat Di Resta met McLaren in verband gebracht wordt, is dan weer niet zo raar. Van de Schot werd eerder al gezegd dat McLaren-teambaas Whitmarsh hem hoog heeft zitten en de huidige Force India-coureur maakte gisteren (niet geheel toevallig?) bekend zijn belangen voortaan door Sports Partnership te laten behartigen, wat het managementbureau is van Button en diens manager.

De laatste naam op de kandidatenlijst is die van Caterham-coureur Kovalainen. Hij is geen onbekende voor McLaren en Whitmarsh, want hij reed in 2008 en 2009 al voor het team. Een doorslaand succes werd dat toen niet, maar de Fin heeft na zijn vertrek uit Woking bij Caterham laten zien gegroeid te zijn als coureur. Daarnaast schijnt hij er bij McLaren ook nog altijd goed op te staan.

Kovalainen liet eerder dit jaar al weten al zijn opties open te houden en niet onwelwillend te staan tegenover een mogelijke terugkeer naar McLaren. De nu dertigjarige coureur wordt trouwens niet alleen met McLaren in verband gebracht. Hij is de afgelopen maanden namelijk ook herhaaldelijk genoemd als potentiële Sauber-, Ferrari- of Lotus-coureur.

Tot slot is er ook nog een wildcard in het spel in de vorm van Valtteri Bottas. Hij is momenteel de testrijder van Williams, maar zoekt naarstig naar een racezitje voor volgend jaar en is volgens de Britse pers een outsider om het stoeltje bij McLaren te vullen als Hamilton vertrekt.

Toto Wolff, één van de begeleiders van Bottas, deed afgelopen weekend alsof zijn neus bloedde toen GrandPrix.com hem vroeg of hij met Whitmarsh over Bottas gesproken had. “Niet op een serieuze manier”, verklaarde de Oostenrijker, die verder alleen maar glimlachte als antwoord op de vervolgvraag of dat betekent dat hij dus wel met Whitmarsh over Bottas gesproken heeft.