Bernie Ecclestone opperde gisteren dat een medaillesysteem het kampioenschap ten goede zou komen, maar Lewis Hamilton en Jenson Button zijn het daar niet mee eens.

Ecclestone liet vorig jaar ook al eens weten dat hij het huidige puntensysteem graag zou inruilen voor een systeem waarin medailles worden uitgedeeld, en dat de coureur met de meeste gouden medailles op zak wat hem betreft dan de titel toebedeeld moet krijgen.

Volgens Ecclestone maakt een dergelijk systeem de titelstrijd namelijk vele malen spannender. De Engelsman hoopt dan ook dat de prominenten uit de sport serieus willen nadenken over dit idee, maar Hamilton en Button hebben al laten weten dat zij er sceptisch tegenover staan.

"Ik kan goed met Bernie overweg, maar in dit geval ben ik het niet met hem eens", zegt Hamilton tegen Autosport. "Ik denk niet dat het een eerlijke weergave is van een coureur z'n prestaties als je hem alleen beloont voor de races die hij wint."

Hamilton denkt evenmin dat een dergelijk systeem voor een spannendere titelstrijd zorgt. "Als Red Bull dit jaar niet zoveel pech had gehad en al haar poles had verzilverd, zouden ze al heel snel kampioen zijn geweest", stelt Hamilton als voorbeeld. "In dat geval zou het kampioenschap een erg eenzijdige aangelegenheid geweest zijn. Ik denk niet dat de fans dat zouden waarderen."

Hamilton krijgt bijval in zijn kritiek van teammaat Button. "Zo'n systeem is alleen voor de koplopers in het kampioenschap leuk", denkt Button. "Er zijn – als je dit seizoen als graadmeter gebruikt – dan namelijk maar een stuk of vier teams die aanspraak kunnen maken op de medailles."

"Als je zo'n systeem invoert, wordt het erg moeilijk voor de kleinere teams", vervolgt de regerend wereldkampioen, die het een pluspunt vindt dat de renstallen die niet om de zeges vechten onder de huidige puntentelling alsnog onderling om de resterende WK-punten kunnen strijden.

"Je kunt bovendien niet zeggen dat de nieuwe puntentelling niet werkt", meent Button. "Het is een hartstikke spannend seizoen."

Red Bull-teambaas Christian Horner laat daarentegen juist aan Autosport weten dat hij de nieuwe puntentelling niet zaligmakend vindt. "Het heeft niet veel veranderd", stelt hij. "Als je het omrekent naar hoe de punten vroeger verdeeld werden, scheelt het niet veel."

Het proefballonetje van Ecclestone heeft volgens Horner echter ook zowel voor- als nadelen: "Als alles zo dicht bij elkaar ligt als nu, dan kun je er voor pleiten om een racewinnaar een grotere beloning te geven. Je kunt daarentegen ook stellen dat een dergelijk systeem juist averecht werkt als er sprake is van een situatie als een paar jaar geleden, toen Ferrari alles domineerde."

"Als puntje bij paaltje komt maakt het allemaal overigens weinig uit", resumeert Horner. "Uitendelijk speelt iedereen het spelletje volgens dezelfde regels en maakt het niet uit of we om medailles of punten strijden."