McLaren en Honda zouden overeenstemming hebben bereikt over het na dit seizoen beëindigen van hun samenwerking. McLaren zou ook al een nieuwe motordeal rond hebben met Renault.

Dat berichten verscheidene buitenlandse publicaties, waaronder het Britse Autosport en het Duitse Motorsport-Total. Officieel is het nog niet, maar de per 2015 hernieuwde samenwerking tussen McLaren en Honda – die eerder in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw wel met veel succes met elkaar samenwerkten – komt zo tot een voortijdig einde.

De reden mag bekend zijn: McLaren heeft er geen vertrouwen meer in dat Honda de problemen met haar hybride V6-motor weet op te lossen. De Japanse krachtbron is de zwakste van het veld en nog onbetrouwbaar op de koop toe. McLaren werd financieel fors gesteund door Honda, maar het geduld raakte op in Woking en de kosten (slechte sportieve resultaten en toenemende moeite sponsoren te strikken) wogen niet langer op tegen de baten.

McLaren heeft al een tijdje genoeg van de Honda V6.

Als vervanger van Honda heeft McLaren, al is ook dat nog niet officieel bevestigd, Renault bereid gevonden motoren te leveren. Er zou een contract voor drie jaar getekend zijn, waarbij McLaren de garantie zou hebben gekregen dezelfde behandeling en motoren te krijgen als Renaults eigen fabrieksteam en mede-klant Red Bull. De deal die Red Bulls juniorteam van Honda-motoren voorziet, zou ook al van de vereiste handtekeningen voorzien zijn.

Volgens Motorsport-Total wordt de breuk tussen McLaren en Honda en de daarop volgende aanstaande samenwerking tussen McLaren en Renault komende vrijdag, in Singapore, officieel aangekondigd.

Waar volgens de Duitse publicatie nog geen duidelijkheid over bestaat, is Carlos Sainz’ overstap naar Renault als onderdeel van de machinaties op de motormarkt. Het is een publiek geheim dat de Spanjaard als compensatie voor het breken van het Renault-contract door Toro Rosso naar de Franse formatie gaat. Niet zeker is daarentegen of dat al voor de Grote Prijs van Maleisië gebeurt of pas na afloop van het seizoen.