Red Bull en Renault hebben naar verluidt een akkoord bereikt over een transfer van Carlos Sainz. De Spanjaard zou in 2018 sowieso van Toro Rosso naar Renault gaan, maar mogelijk zelfs eerder.

Dat bericht Motorsport-Total, dat weet te melden dat Sainz mogelijk al vanaf de Grote Prijs van Maleisië de vervanger van Jolyon Palmer wordt bij Renault, dat al langer op Sainz aast.

Sainz’ overstap gedurende het seizoen is nog niet gegarandeerd, maar volgens de Duitse publicatie staat het absoluut buiten kijf dat de Spanjaard op z’n laatst in 2018 voor Renault gaat racen.

Er zijn ingewikkelde onderhandelingen gaande tussen Renault, Toro Rosso, McLaren en Honda.

Ruilhandel
De transfer van Sainz zou, zoals eerder bericht, onderdeel zijn van een ingewikkelde motorruil waarbij zijn huidige team Toro Rosso haar Renault-motoren inwisselt voor de Honda’s van het team van McLaren.

Omtrent de motorruil is verder nog niets officieel bekendgemaakt. McLaren hengelt al wel enige tijd naar Toro Rosso’s Renault-motoren. De onderhandelingen zouden complex zijn, maar inmiddels toch zo goed als rond.

De overstap van Sainz zou onderdeel zijn van de compensatie die Toro Rosso en Red Bull aan Renault schuldig zijn voor het breken van het doorlopende motorcontract voor Toro Rosso, en dus al beklonken.

Toro Rosso zou echter op een financiële bijdrage van Honda kunnen rekenen, terwijl Red Bull zeer geïnteresseerd zou zijn in de progressie die Honda maakt, om in de toekomst eventueel zelf met Honda in zee te gaan.

Als Sainz tussentijds vertrekt bij Toro Rosso krijgt Gasly de rest van dit jaar zijn kans.

Toro Rosso-zitjes
Volgens Motorsport-Total gaat Toro Rosso’s Honda-deal gepaard met de komst van Honda-protegé Nobuharu Matsushita als testrijder, waarbij er gelijk een aantal vrijdagtrainingen op de kalender staan voor de Japanner.

Mocht Sainz inderdaad volgende week zondag, in Singapore, zijn laatste Grand Prix rijden voor Toro Rosso, dan wordt Red Bull-junior Pierre Gasly de rest van het jaar zijn vervanger.

De momenteel al voor Toro Rosso uitkomende Daniil Kvyat, Gasly en Matsushita – mits hij een superlicentie weet te bemachtigen – zouden vervolgens de kandidaten zijn voor Toro Rosso’s 2018-zitjes.