Carlos Sainz wordt mogelijk betrokken in de complexe onderhandelingen over nieuwe motordeals voor McLaren en Toro Rosso. De door Red Bull bij Toro Rosso gestalde Spanjaard zou wel eens naar Renault kunnen gaan als de motor ‘ruilmarkt’ rondkomt.

Dat berichten verscheidene buitenlandse publicaties. Sainz wordt al langere tijd begeerd door Renault, dat de afgelopen weken zelfs met Red Bull zou hebben onderhandeld over het afkopen van Sainz’ contract. Er zou echter een verschil hebben bestaan tussen de vraagprijs en wat Renault voor de Toro Rosso-rijder op tafel wil leggen, maar de onderhandelingen over motordeals voor McLaren en Toro Rosso bieden mogelijk uitkomst.

Behalve McLaren en Toro Rosso zitten ook Honda, Renault en Red Bull aan de onderhandelingstafel, met McLaren dat haar zinnen heeft gezet op Toro Rosso’s Renault-motoren, waarbij het haar Honda-deal graag op Red Bulls opleidingsteam wil afwentelen. Red Bull en Toro Rosso zouden daar wel open voor staan, mits Honda bereid is een financiële bijdrage aan Toro Rosso te leveren.

Komt het van een motorruil tussen McLaren en Toro Rosso?

Hoewel Honda zelf naar verluidt liever met McLaren verder wil, lijkt de vertrouwensbreuk tussen het team uit Woking en de Japanse motorleverancier niet meer te lijmen. Honda wil echter graag in de Formule 1 blijven, wat Toro Rosso dus in beeld brengt.

Wisselgeld of ‘juiste prijs’?
Indien het van een akkoord tussen Honda en Toro Rosso komt, moet dat team haar Renault-deal echter opzeggen en dat is waar Sainz in beeld komt. De kosten voor het breken van het Renault-contract zouden, zo wordt gespeculeerd, gecompenseerd kunnen worden door het vrijgeven van Sainz aan het Renault fabrieksteam.

Sainz heeft er zelfs immers geen geheim van heeft gemaakt de volgende stap in zijn loopbaan te willen zetten. Binnen het Red Bull-programma is dat echter onmogelijk, met Daniel Ricciardo en Max Verstappen die vast liggen bij Red Bull Racing.

Red Bull-teambaas Christian Horner heeft op zijn beurt erkend dat Sainz ‘voor de juiste prijs’ mag vertrekken. De vraag lijkt nu of het boetebedrag voor het breken van de Renault-deal en de eventuele financiële impuls die Honda Toro Rosso kan geven, genoeg zijn.

Ook Ocon en Pérez staan op Renaults lijstje, maar de Fransman en Mexicaan lijken bij Force India te blijven.

Andere Renault-kandidaten
Behalve Sainz zijn ook Sergio Pérez, Esteban Ocon en Robert Kubica met een 2018-zitje bij Renault in verband gebracht. Ocon ligt echter vast bij Force India en dat is niet van zins hem te laten gaan, terwijl ook een langer verblijf van Pérez bij dat team waarschijnlijker lijkt voor de Mexicaan dan een overstap naar Renault.

Wat Kubica betreft heeft Renault aangegeven sowieso nog met ‘vraagtekens’ te zitten wat betreft hoe haalbaar een comeback is, in navolging van zijn zware ongeluk in 2011. In Italiaanse media is het team van Williams genoemd als mogelijk alternatief voor Kubica.