*

McLaren heeft nog geen vervanger voor Alonso

Daan de Geus

Daan de Geus

2 jaar geleden

McLaren heeft nog geen vervanger voor Alonso
Sutton Images

McLaren weet nog niet wie Fernando Alonso in Monaco moet vervangen, nu hij de race in het Prinsdom laat schieten in zijn jacht op de Triple Crown.

Alonso, die al twee keer won in Monaco, heeft zijn zinnen op de illustere triple crown gezet: de officieuze ereprijs voor wie zowel de Grand Prix van Monaco, Indy 500 als 24 Uur van Le Mans wint.

De Spanjaard zal daarom op 28 mei over de brickyard in Indianapolis scheuren, in plaats van de straten van Monte Carlo. Wie hem bij McLaren vervangt, weet het team echter nog niet.

“We hebben nog geen vervanger aangewezen, daar zijn we nog over in gesprek”, vertelt McLaren-directeur Zak Brown. “Er zijn een aantal opties. Zodra we weten wie het wordt, laten we het weten.”

Volgens Brown draagt McLaren-teambaas Eric Boullier de eindverantwoordelijkheid om ‘iemand voor te dragen’, zoals hij dat noemt. Vermoedelijk betekent dit dat McLarens bestuur er dan over beslist.

Button?
McLaren heeft naast Alonso en diens teamgenoot Stoffel Vandoorne nog een andere coureur in dienst en dat is Jenson Button, de wereldkampioen van 2009 die officieel een sabbatical heeft genomen.

Button won in 2009 in Monaco en stond er ook in 2004 en 2011 op het podium, maar heeft nog niet met een 2017-bolide gereden. “Ik weet ook niet of hij dat in de simulator heeft gedaan”, zegt Brown.

Button finishte in 2016 als negende in Monaco.

Of Button in wil stappen voor een one-off is ook maar de vraag. Monaco is daarbij niet het makkelijkste circuit om kennis te maken met een compleet nieuwe generatie auto’s.

Daar tegenover staat dat de 37-jarige Button het team natuurlijk goed kent en een zeer ervaren kracht is, met 305 Grands Prix achter zijn naam, waaronder vijftien starts in Monaco.

Los van Button lijken McLarens opties relatief beperkt, want het aantal coureurs met een geldige superlicentie maar zónder relatie met een ander Formule 1-team is gering.

Na de Grand Prix van Bahrein staat overigens wel een tweedaagse test op het programma, maar buiten dat McLaren Vandoorne in wil zetten, heeft het daarvoor volgens Brown nog geen andere plannen.