McLaren Racing heeft vandaag aangekondigd dat het vanaf 2020 deel zal nemen aan het volledige IndyCar-seizoen. In samenwerking met Arrow Schmidt Peterson Motorsports (Arrow SPM) en Chevrolet zal het team onafhankelijk van het McLaren Formule 1-team werken. Het team, wat Arrow McLaren Racing SP zal heten, gaat met twee auto’s deelnemen aan het kampioenschap. 

McLaren reed in 1979 haar laatste seizoen fulltime in de IndyCar. Daar komt vanaf 2020 dus verandering in, nu het team zal terugkeren onder de naam Arrow McLaren Racing SP. Onder leiding van Indy 500-winnaar Gil de Ferran zal het team met twee auto’s, met Chevrolet-krachtbronnen, aan de start staan.

Arrow SPM is normaliter een team met Honda-krachtbronnen, maar zal vanwege de slechte samenwerking die de Japanse motorleverancier had met McLaren in de Formule 1 overschakelen naar Chevrolet-krachtbronnen. Gil de Ferran heeft de leiding over het project, welke volledig los zal staan van het Formule 1-team.

”IndyCar is sinds de vroege jaren onderdeel van McLaren”, zegt McLaren-CEO Zak Brown in een statement. ”Het kampioenschap biedt commerciële kansen om ons merk te laten groeien in Noord-Amerika, maar het biedt ook een sterke competitie met een aantal van de beste teams in de internationale autosport. We komen naar de IndyCar met veel respect voor de sport, de fans, de tegenstand en de missie die ons te wachten staat. De IndyCar zal ons een enorme uitdaging bieden.”

Foto: Motorsport Images

Nog geen coureurs vastgelegd
In 2017 keerde McLaren al terug voor de Indy 500-race met Fernando Alonso en Andretti Racing. De tweevoudig wereldkampioen had in die race een grote kans op de overwinning, totdat zijn Honda-motor er net voor het einde mee stopte. Dit jaar keerden Alonso en McLaren terug voor een tweede poging, maar dat liep uit op een groot fiasco. De Spanjaard kwalificeerde zich niet voor de race nadat het team een problematische voorbereiding kende.

Het is nog niet bekend met welke coureurs het team zal deelnemen aan het kampioenschap. Bij de mogelijke namen wordt Alonso niet genoemd, omdat hij geen interesse zou hebben in een volledig seizoen in de IndyCar. Wel staat McLaren open voor een derde auto, zodat Alonso mee kan doen aan de Indy 500 in zijn jacht op de felbegeerde Triple Crown (winst in Grand Prix van Monaco, 24 Uur van Le Mans en Indy 500). ”De deur staat altijd open voor Fernando”, aldus Brown tegenover Racer.com.

Oud-Formule 1-coureur Marcus Ericsson en Felipe Nasr lijken potentiële kandidaten te zijn voor de twee vaste stoeltjes, net als Formule 2-coureur Nicholas Latifi.

Lees ook: McLaren denkt toch weer na over over fulltime IndyCar-programma